„In iunie, totalul a fost de 1,543 miliarde de lei, iar la sfarsitul lunii septembrie soldul a ajuns la 1,338 miliarde de lei. Practic, datoriile s-au redus fata de iunie”, a spus Gherghina.
El precizat ca urmeaza sa se consulte cu expertii FMI pentru a stabili daca va fi necesara o derogare de la prevederile acordului cu institutia financiara internationala in aceasta privinta.
Potrivit memorandumul tehnic de intelegere dintre Romania si FMI, tinta stabilita pentru finele lunii septembrie prevede neacumularea de noi arierate fata de soldul inregistrat la sfarsitul anului trecut, de 1,06 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca tinta de la finele primelor noua luni a fost depasita si, prin urmare, ar fi nevoie de o derogare.
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a afirmat la inceputul lunii noiembrie, dupa a doua revizuire a acordului stand-by, ca Romania a indeplinit toate tintele din acord pentru luna septembrie, mai putin cea privind arieratele, unde, desi nu erau date disponibile, cel mai probabil aceasta nu a fost atinsa.
Potrivit datelor revizuite din memorandumul tehnic de intelegere, soldul arieratelor a urcat la finele lunii iunie cu 490 milioane de lei, motiv pentru care statul a cerut o derogare de la prevederile acordului, care preciza ca acestea nu trebuia sa creasca.