Nivelul primelor brute inregistrate de Asiban, in primele 11 luni ale anului, a depasit nivelul prognozat pentru intregul an 2007, de 518 milioane lei (148 mil. euro), a declarat, pentru NewsIn, presedintele societatii, Dumitru Ceraceanu. De altfel, seful companiei prognozase, dupa primele noua luni ale anului, ca societatea va depasi valoarea primelor brute prognozate pentru finalul anului, precum si tinta de profit, de 9,95 milioane lei.
Compania de asigurari Asiban a afisat prime brute subscrise in valoare de 445 milioane lei (127 mil.euro) in primele noua luni ale acestui an, in crestere cu 35% fata de acelasi interval din 2006, ca urmare a avansului pe toate segmentele.
„Suntem a treia societate pe profit dupa Allianz-Tiriac si Omniasig, conform datelor din piata”, a declarat Ceraceanu, pe 20 noiembrie. El a adaugat ca Asiban si-a redus ponderea pe segmentul auto la 57% din portofoliu anul acesta, de la 64% in 2006, deoarece acest segment nu este profitabil.
In ce priveste structura portofoliului, asigurarile generale au o pondere de 82% din volumul primelor subscrise in perioada mentionata, restul de 18% fiind reprezentat de politele de viata.
La finalul anului trecut, Asiban a inregistrat daune in valoare de 245 milioane lei (72,44 milioane euro), iar pentru finalul acestui an compania estimeaza o valoare a acestora de 250 milioane lei (75,2 milioane euro).
Potrivit statisticilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Asiban a fost al patrulea jucator pe piata asigurarilor din Romania in 2006, cu o valoare a primelor brute subscrise de 436,8 milioane lei, dupa Allianz-Tiriac, Asirom si Omniasig. Asiban „controleaza” o cota de 7,62% din piata asigurarilor generale si de viata, arata CSA.
Compania Asiban va fi vanduta in primavara lui 2008
Dumitru Ceraceanu, presedintele Asiban, a declarat ca societatea va fi vanduta in urmatoarele doua sau trei luni. Declaratia vine dupa ce anterior, cei patru actionari ai companiei anuntasera, la sfarsitul lunii noiembrie, ca asteapta ca potentialii investitori sa-si manifeste interesul, urmand ca operatiunea de vanzare a actiunilor detinute la Asiban sa se concretizeze in prima parte a anului 2008.
Capitalul Asiban este detinut in transe egale de patru banci: BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana (BCR), fiecare cu o participatie de 25% din actiuni, pe care au anuntat ca sunt dispuse sa le vanda. Banca Transilvania si BCR detin propriile companii de asigurari, in timp ce BRD a anuntat ca vrea sa-si vanda participatia.
CEC, al patrulea actionar al Asiban, se aratase initial interesat sa preia compania de asigurari, potrivit unei declaratii din 30 iulie a presedintelui bancii, Radu Gratian Ghetea, insa a renuntat la idee, deoarece institutia financiara nu poate sa plaseze mai mult de 20% din fondurile proprii intr-o societate comerciala la care detine actiuni.
Divizia europeana de banca de investitii a Rothschild, consultantul Erste Bank in procesul de achizitie a Bancii Comerciale Romane (BCR), a fost mandatata sa se ocupe de vanzarea companiei de asigurari Asiban, dupa ce a castigat competitia cu banca americana de investitii Merrill Lynch.