- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Asigurarea obligatorie a locuintei: 40.000 de polite incheiate in 2 luni. Vezi cum poti face contractul

16 Sep, 11:33 • razvan.codorean
Romanii au incheiat peste 40.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor in primele doua luni de la lansarea programului. Cei care nu le incheie pana in ianuarie 2011, risca amenzi intre 100 si 500 lei.
Asigurarea obligatorie a locuintei: 40.000 de polite incheiate in 2 luni. Vezi cum poti face contractul

Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), a declarat, joi, ca 89% din politele incheiate de cei 13 asiguratori autorizati au vizat locuinte din categoria A si 73% au ca beneficiari clienti din mediul urban.

„Ritmul de emitere a crescut de la 100-200 polite/zi la 1.200-1.500 de polite/zi. Pentru a ne atinge obiectivul fixat trebuie sa ajungem la circa 4.000 de contracte/zi”, a declarat Bulugea.

Proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie o asigurare obligatorie pana la 15 ianuarie 2011. Dupa expirarea acestui termen, cei care nu se vor conforma vor fi sanctionati de primarii cu amenzi intre 100 si 500 lei.

Bulugea a declarat, anterior, ca cei care au deja asigurari impotriva calamitatilor nu vor fi obligati sa incheie noi polite decat atunci cand le vor expira cele actuale.

”Dupa expirarea perioadei de valabilitate a asigurarilor facultative, daca aceasta are loc dupa 15 ianuarie, devine imediat obligatorie noul tip de asigurare”, a declarat Bulugea.

Potrivit statisticilor oficiale, in prezent, peste 2 milioane de locuinte din cele 8,5 milioane din Romania beneficiaza de o asigurare de dezastre.

Autoritatile spera ca, pana in ianuarie 2011, sa fie incheiate peste 1 milion de polite, ce sa acopere 10% din numarul total al locuintelor din Romania.

Cum alegi cea mai buna oferta?

Romanii au de ales intre ofertele a 13 asiguratori, membri ai PAID – ABC, ARDAF, Astra, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Platinum si Uniqa.

Specialistii spun ca, avand in vedere ca prima de asigurare este fixa, criteriile de selectie tin de pachetul facultativ asociat acesteia.

”Ofertele firmelor includ asigurari suplimentare. In primul rand, ofera valori asigurate mai mari decat cele oferite de PAID, de 10.000 si 20.000 de euro. Apoi vorbim si de alte riscuri asigurate, de la furt la incendiu etc. Pe de alta parte, ofera avantaje suplimentare ce includ asigurari medicale, casco etc.”, explica Ovidiu Demetrescu, managing partner la London Brokers.

”Suma este una modica, nu cred ca va ridica probleme”, a declarat Bulugea.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B. Din numarul total estimat de 8,5 milioane proprietati cu destinatia de locuinta, 65 la suta sunt de tip A, iar restul de tip B.

Semnarea politei de asigurare garanteaza clientului ca in cazul unui dezastru, va primi cei 10.000 sau 20.000 de euro. Bineinteles, o prima aditionala va aduce o despagubire mai mare, in functie de valoarea imobilului asigurat.

”Banii vor fi platiti in contul clientului sau in numerar. Ar trebui ca platile sa fie realizate in termen de 15 zile de la incheierea dosarului”, a explicat Ovidiu Demetrescu, managing partner la London Brokers.

Oficialii insista pe faptul ca, pentru o protectie corespunzatoare, aceasta polita obligatorie ar trebui suplimentata cu una facultativa, care poate acoperi diferenta dintre cei 10.000 sau 20.000 de euro si valoarea reala a unei locuinte.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, dintre care 4,5 milioane in orase si 3,8 milioane in mediul rural.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...