Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), a declarat, joi, ca 89% din politele incheiate de cei 13 asiguratori autorizati au vizat locuinte din categoria A si 73% au ca beneficiari clienti din mediul urban.
„Ritmul de emitere a crescut de la 100-200 polite/zi la 1.200-1.500 de polite/zi. Pentru a ne atinge obiectivul fixat trebuie sa ajungem la circa 4.000 de contracte/zi”, a declarat Bulugea.
Proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie o asigurare obligatorie pana la 15 ianuarie 2011. Dupa expirarea acestui termen, cei care nu se vor conforma vor fi sanctionati de primarii cu amenzi intre 100 si 500 lei.
Bulugea a declarat, anterior, ca cei care au deja asigurari impotriva calamitatilor nu vor fi obligati sa incheie noi polite decat atunci cand le vor expira cele actuale.
”Dupa expirarea perioadei de valabilitate a asigurarilor facultative, daca aceasta are loc dupa 15 ianuarie, devine imediat obligatorie noul tip de asigurare”, a declarat Bulugea.
Potrivit statisticilor oficiale, in prezent, peste 2 milioane de locuinte din cele 8,5 milioane din Romania beneficiaza de o asigurare de dezastre.
Autoritatile spera ca, pana in ianuarie 2011, sa fie incheiate peste 1 milion de polite, ce sa acopere 10% din numarul total al locuintelor din Romania.
Cum alegi cea mai buna oferta?
Romanii au de ales intre ofertele a 13 asiguratori, membri ai PAID – ABC, ARDAF, Astra, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Platinum si Uniqa.
Specialistii spun ca, avand in vedere ca prima de asigurare este fixa, criteriile de selectie tin de pachetul facultativ asociat acesteia.
”Ofertele firmelor includ asigurari suplimentare. In primul rand, ofera valori asigurate mai mari decat cele oferite de PAID, de 10.000 si 20.000 de euro. Apoi vorbim si de alte riscuri asigurate, de la furt la incendiu etc. Pe de alta parte, ofera avantaje suplimentare ce includ asigurari medicale, casco etc.”, explica Ovidiu Demetrescu, managing partner la London Brokers.
”Suma este una modica, nu cred ca va ridica probleme”, a declarat Bulugea.
Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).
Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B. Din numarul total estimat de 8,5 milioane proprietati cu destinatia de locuinta, 65 la suta sunt de tip A, iar restul de tip B.
Semnarea politei de asigurare garanteaza clientului ca in cazul unui dezastru, va primi cei 10.000 sau 20.000 de euro. Bineinteles, o prima aditionala va aduce o despagubire mai mare, in functie de valoarea imobilului asigurat.
”Banii vor fi platiti in contul clientului sau in numerar. Ar trebui ca platile sa fie realizate in termen de 15 zile de la incheierea dosarului”, a explicat Ovidiu Demetrescu, managing partner la London Brokers.
Oficialii insista pe faptul ca, pentru o protectie corespunzatoare, aceasta polita obligatorie ar trebui suplimentata cu una facultativa, care poate acoperi diferenta dintre cei 10.000 sau 20.000 de euro si valoarea reala a unei locuinte.
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, dintre care 4,5 milioane in orase si 3,8 milioane in mediul rural.