„Contractul de asigurare nu inceteaza in momentul instrainarii bunului, ci ramane valabil pana la expirare. De exemplu, asigurarea facultativa Casco nu se anuleaza dupa vanzarea masinii, ci este valabila pe perioada incheierii”, a precizat Marinela Nemes, director general Directia Juridica din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Astfel, polita veche nu se anuleaza, iar noul proprietar nu este nevoit ca incheie o noua asigurare. Acest lucru va fi valabil si in cazul asigurarilor de locuinte.
„Un element de noutate, printre cele cateva, este faptul ca la asigurarile de bunuri, polita urmeaza bunul”, a subliniat, la randul sau Dumitru Rusu, partner la casa de avocatura Voicu & Filipescu.
In aceasta categorie nu intra asigurarea obligatorie RCA, care este foarte bine reglementata de Legea 136/1995.
[b]CSA trebuie sa emita norme in aplicarea dispozitiilor noului Cod Civil[/b], a precizat Mihaela Nemes. „Acum identificam care sunt normele care trebuie elaborate, care sunt cele care ar trebui modificate si deja se lucreaza in acest sens”, a spus acesta.
Oficialul CSA a adaugat ca noile norme ar putea fi emise pana la finalul anului. „Aceste modificari din Codul Civil vin mai mult in sprijinul asiguratilor. Se pune mare [b]accent pe informatiile transmise asiguratilor[/b]. Clientii trebuie sa stie conditiile contractuale, informatii despre asiguratori, riscurile, drepturile, dar si obligatiile pe care le au”, a declarat Marinela Nemes.
Totodata, noul Cod Civil prevede [b]anularea contractelor incheiate de asiguratorii fara autorizatia CSA[/b].
„Si pana acum legea prevedea obligatia autorizarii asiguratorilor pentru a incheia contracte de asigurare, insa noul Cod Civil spune in mod clar ca persoanele juridice trebuie sa detina o autorizatie pentru practicarea acestor asigurari. Neexistenta acestei autorizatii duce la nulitate absoluta si nu mai poate desfasura activitate”, a spus reprezentantul CSA.
Marinela Nemes a adaugat ca nu au existat cazuri ca o societate sa incheie asigurari si sa nu detina o autorizatie de la Comisie.
O alta schimbare se refera la faptul ca [b]un minor de 16 ani poate incheia asigurare[/b]. Inainte, asigurarile puteau fi achizitionate numai de persoanele de peste 18 ani. „Unui minor de 16 ani i se reconoaste capacitatea de exercitiu. Anterior, se putea incheia o asigurare de catre un minor numai daca se casatorea la 16 ani, dobandind capacitatea la acel moment”, a explicat Nemes.
De asemenea, o persoana care analizeaza ofertele mai multor societati, trebuie sa [b]pastreze confidentialitatea[/b] si sa nu prezinte oferta companiei concurente.
Totusi, solicitarea de oferte de la mai multe companii de asigurari sau brokeri nu inseamna ca solicitantul se obliga sa incheie un contract, spune Gabriela Tanase, senor asociate in cadrul firmei de avocatura Voicu & Filipescu.
Astfel, posibilul client poate analiza mai multe oferte, insa acestea sunt confidentiale si nu pot fi aratate altui ofertant.
Noul Cod Civil aduce cateva modificari succinte si in ceea ce priveste [b]contractul de asigurare[/b].
„Contractul de asigurare se incheie in forma scrisa”, a subliniat Dumitru Rusu, partner la Voicu si Filipescu.
In acelasi timp, sunt reglementate expres drept cauze de nulitate a contractului de asigurare declaratia inexacta sau reticenta facuta cu rea credinta de catre asigurat cu privire la imprejurari determinante pentru asigurator in ceea ce priveste asumarea riscului asigurat.
Astfel, reprezentantii companiei de consultanta KPMG arata ca „in cazul nulitatii contractului pentru cauzele mentionate anterior, [b]asiguratorul are dreptul de a retine primele de asigurare deja incasate[/b], putand solicita si plata primelor cuvenite pana la momentul cunoasterii cauzei de nulitate”. Acestia au mentionat ca „noul Cod stabileste si reguli privind situatia in care nu se poate stabili ca declaratia inexacta sau reticenta a fost facuta cu rea-credinta, caz in care nulitatea contractului de asigurare nu se va produce”, conform KPMG.
Ce alte modificari mai aduce noua forma a actului normativ?
„O schimbare pe segmentul asigurarilor de viata este precizata la art. 2.229 din Noul Cod. Astfel, [b]asiguratul poate renunta la contractul de asigurare de viata in cel mult 20 de zile[/b] de la data semnarii contractului fara sa fie nevoit sa justifice vreun motiv anume si fara sa fie obligat la acoperirea eventualelor prejudicii cauzate asiguratorului”, a spus Marinela Nemes, oficialul CSA.
Potrivit acesteia, anterior exista o prevedere la legea 136/1995, potrivit careia se putea renunta la contractul de asigurare de viata, insa numai din motive temeinice.
Tot in ceea ce priveste polita de viata, asigurarea riscului privind o alta persoana decat cea care incheie contractul de asigurare este valabila numai daca a fost [b]consimtita in scris[/b] de respectiva persoana.
Inainte nu era necesara obtinerea acceptului din partea persoanei asigurate in situatia in care contractul de asigurare este incheiat de o alta persoana decat cea asigurata.
Noul Cod Civil a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011.
DailyBusiness.ro a prezentat si ce influente are noul Cod Civil [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/ce-influente-are-noul-cod-civil-asupra-mediului-de-afaceri-69322/]asupra mediului de afaceri[/url]. De asemenea, Codul produce [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-media-marketing/jurnalismul-dupa-noul-cod-civil-mai-poate-fi-viata-privata-subiect-de-stire-68864/]efecte in mass-media[/url], dar si in [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/clientii-bancilor-vor-beneficia-de-drepturi-suplimentare-prin-noul-cod-civil-67656/]domeniul bancar[/url].
Piata asigurarilor din Romania a scazut
cu 7,4% in primele sase luni din 2011, la 4,02 miliarde de lei, in conditiile
in care avansul de 3,81% al asigurarilor de viata a mai compensat din scaderea
cu 10,08% a subscrierilor pe segmentul de asigurari generale, potrivit celor
mai recente date publicate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).