Cele mai multe solicitari de asigurari de acest gen vin, in afara de sporturile mentionate, si de la cei care practica o forma de sport de lupta sau aparare corp la corp, potrivit companiei Grawe.
„Exista diverse sporturi pentru care, din cauza unui risc ridicat de accidentare, exista obligativitate in privinta incheierii unei asigurari pentru practicanti. Astfel, am primit solicitari din partea monitorilor de schi (pentru persoanele care urmeaza cursuri de instruire) si din partea practicantilor de sporturi aeriene”, a mentionat Peter Kasyk, director general al Grawe.
Printre sportivii straini care si-au asigurat diferite parti ale corpului se numara si David Beckham care si-a asigurat picioarele pentru 70 milioane de dolari.
In Romania insa, piata de asigurari pentru accidente, in care este inclus si segmentul de asigurari sportive, reprezinta doar circa 0,8% din totalul pietei de asigurari, conform lui Dan Stancu, underwriting manager la EuroIns.
EuroIns a incheiat asigurari pentru sportivi care practica handbal, fotbal, gimnastica, dar si judo. „In principiu, toti sportivii ar trebui sa aiba incheiata acest tip de asigurare”, considera reprezentantii companiei.
Piata are un trend ascendent
Conform asiguratorilor din domeniu, piata asigurarilor pentru sportivi va evolua incet, dar intr-un trend ascendent, determitata de intreaga piata a asigurarilor care este in plina crestere.
Reprezentantii Grawe considera ca aceste asigurari nu au o evolutie spectaculoasa, precum alte segmente, deoarece riscul asumat de asigurator este ridicat – motiv pentru care putini asiguratori sunt interesati sa dezvolte astfel de produse, iar primele pot ajunge la sume prohibitive.
Acestia au mentionat ca numarul de potentiali clienti este limitat si nu exista deocamdata un mare interes de diversificare a paletei de produse din aceasta gama. „In general se incheie asigurari pe sumele minime impuse de legislatie si cu acoperire minima”, a spus Kasyk, directorul Grawe.
In prezent, pe piata asigurarilor din Romania activeaza 43 de societati, ce au totalizat in primul semestru al acestui an prime brute subscrise in valoare de 4,42 milioane lei (1,2 miliarde euro), in crestere cu 22,32% fata de perioada similara a anului 2007.
Ce acopera si ce nu acopera asigurarea
Asigurarile pentru sportivi acopera numai accidentele produse in timpul practicarii sportului pentru care sportivul s-a asigurat sau al antrenamentelor, precum si cele produse in timpul deplasarii catre si de la manifestari sportive la care participa asociatia din care face parte persoana asigurata, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii din domeniu.
Peter Kasyk de la Grawe a spus ca aceasta asigurare acopera accidentele produse in timpul practicarii ca amator (fara remuneratie) a unui sport, a participarii la manifestari sportive, precum si a deplasarii directe la si de la aceste manifestari, mai putin in situatia in care asiguratul este pasager de zbor.
„Conditiile de asigurare sunt, in general, foarte stricte. De exemplu, Grawe Romania accepta in asigurare asociatii de sportivi profesionisti sau asociatii de amatori care practica sporturi periculoase numai dupa o atenta analiza si evaluare”, a adaugat Kasyk.
Totodata, asigurarea nu acopera accidentele survenite ulterior consumului unor substante stimulente (alcool, droguri etc – n.r.), neacceptate pentru a fi consumate in cadrul competitiilor sportive, precum si urmarile injectarii intravenoase a substantelor halucinogene, a spus Madalina Constantin, PR manager al Omniasig.
„Printre riscurile excluse se numara si bolile profesionale, urmarile otravirii, afectiunile psihice, accidentele produse in timpul jocului sau antrenamentelor cand acestea au loc in zone de conflict sau ca urmare a unor acte de terorism”, au mentionat reprezentantii companiei EuroIns.
Haidar Haidara, product manager travel & accidents Generali Asigurari, directia centrala, a spus ca Generali nu accepta, in prezent, asigurarea sportivilor profesionisti, insa in cazul in care va veni o astfel de solicitare, va fi tratata in particular si, in urma unor analize in detaliu asupra riscului, ar putea accepta o eventuala derogare.
„Analiza include studiul gradului de periculozitate a sportului, aplicarea corecta a normelor de protectie, nivelul sportivului (profesionist sau amator), varsta sportivului, divizia din care face parte (juniori sau seniori), istoricul daunelor clubului din care face parte si natura sportului (de grup sau individual)”, a mentionat Haidar Haidara.
In general, o asigurare de accidente pentru sportivi acopera, in cazul asigurarilor individuale decesul si invaliditate din accident (acoperiri de baza), spitalizare, imobilizare in aparat ghipsat, interventii chirurgicale (acoperiri optionale), conform jucatorilor din piata.
Asigurarilor de grup acopera, pe langa riscurile mentionate la asigurarile individuale, si incapacitate de munca, cheltuieli medicale (de vindecare, de salvare, de recuperare), arsuri, fracturi, entorse, luxatii.
„Riscurile de deces si de invaliditate permanenta sunt considerate riscuri de baza si orice contract de asigurare trebuie sa cuprinda cele doua riscuri de baza”, a declarat Peter Kasyk.
Contractele de asigurari pot fi incheiate atat de cluburi sportive pentru sportivii legitimati la acestea, cat si individual, pe persoane cu varsta minima de 15 ani.
Valoarea asigurarii poate ajunge la 45.000 euro
Prima de asigurare se calculeaza in functie de riscurile acoperite, suma asigurata pentru fiecare risc, indemnizatia zilnica stabilita prin contractul de asigurare, perioada asigurarii si sportul practicat.
Spre exemplu, la EuroIns, suma asigurata poate ajunge la 45.000 euro, din care 30.000 euro pentru incapacitate si 15.000 euro pentru deces.
„Pentru riscurile de baza, prima minima de asigurare este de 270 euro pe an pentru fiecare sportiv”, conform reprezentantilor EuroIns.
In cazul companiei Grawe, prima totala de asigurare se calculeaza in functie de valoarea acoperirii pe fiecare eveniment asigurat in parte, si poate varia intre 50 si 300 lei.
Potrivit reprezentantilor din piata, contractul de asigurare se incheie, de regula, pe durata de un an, iar prima de asigurare se poate achita integral, anticipat, semestrial sau in maxim patru rate.