- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Asiguratorii: Produsele unit-linked raman atragatoare, dar ponderea lor scade

22 Jan, 00:01 • adrian.mihaltianu
Asigurarile unit-linked, cu componenta investitionala, raman atragatoare si in perioada de criza, in ciuda scaderii din ultima vreme a ponderii acestora in piata asigurarilor, in favoarea asigurarilor de viata traditionale, cu un castig garantat, au spus reprezentantii din domeniu, chestionati de DailyBusiness.
Asiguratorii: Produsele unit-linked raman atragatoare, dar ponderea lor scade

Potrivit acestora, asigurarile unit-linked si-ar putea scadea ponderea la circa 20% din asigurarile de viata, dupa ce in 2008 reprezentau aproximativ 25%, evolutia acestora, depinzand de recastigarea increderii in piata de capital.

Asigurarile unit-linked sunt polite de viata legate de fonduri de investitii, cea mai mare parte din prima platita de asigurat fiind plasata in aceste fonduri.

„Unit-linked continua sa fie un produs atragator pentru clienti, si mai ales pentru aceia care cunosc regula de baza a investitiilor, aceea de a nu vinde sau rezilia cand piata este jos, ci dimpotriva de a cumpara beneficiind apoi de revenirea ei”, a declarat Carmen Soare, directorul de marketing al ING Asigurari de Viata.

Peter Kasyk, directorul general al Grawe Romania, nu se asteapta la o scadere dramatica a asigurarilor unit-linked in acest an, chiar daca clientii se va indrepta cu precadere spre asigurarile clasice de viata, ce ofera avantajul unui randament minim garantat.

[quote=Peter Kasyk, director general Grawe Romania]Probabil ca va exista o scadere, dar aceasta va afecta rata de crestere si nu volumul total de contracte de acest tip[/quote]
El a adaugat ca se asteapta ca la sfarsitul anului 2009 sa se inregistreze o crestere a numarului acestor contracte comparativ cu anul 2008, o crestere mica fata de cele din anii anteriori, dar inca mult mai interesanta decat in tarile saturate unde, de la cresteri de 3% pe an, anterior, acum se va discuta chiar de scaderi.

„Asigurarile unit-linked isi continua evolutia ascendenta si in 2009, pentru ca tot mai multi oameni vor constientiza avantajele acestui tip de produs”, a spus Shah Rouf, CEO Aviva Group Romania.

Ceva mai pesimist este Theodor Alexandrescu, directorul general ai AIG Life, care spune ca cele mai cautate asigurari in aceasta perioada de instabilitate economica sunt cele cu beneficii garantate.

„In perioade de crestere economica se vand bine asigurarile de tip unit-linked, iar in criza se vand asigurarile de viata cu beneficii garantate. Pentru agentii care s-au obisnuit sa vanda doar polite unit-linked va urma o perioada de scadere, pentru ca apetitul pentru aceste polite este din ce in ce mai mic”, a mentionat Alexandrescu.

Cel mai potrivit moment pentru investitii este atunci cand piata este in scadere

Conform directorului companiei Grawe, momentul cel mai potrivit pentru o investitie este atunci cand piata este in scadere, dupa orice scadere putand urma numai o crestere si, cum asigurarile de viata se incheie pe durate mari (minim 10 ani), criza financiara probabil ca nu va afecta in mod dezastruos valoarea performantei finale a unei astfel de polite.

„Conditiile de volatilitate ale pietei de capital si mai ales turbulentele inregistrate in ultima perioada au dus la modificarea perceptiilor cu privire la aceste produse. Este un lucru gresit insa, pentru ca acum este momentul prielnic pentru investitii, pentru ca in aceste momente pretul de cumparare este jos”, a spus Shah Rouf, CEO Aviva Group Romania.

Oficialul Aviva a adaugat ca modul in care va evolua aceasta piata depinde si de ceea ce vor face companiile de asigurare, pentru ca este de datoria lor sa educe piata si sa informeze clientii despre ceea ce se intampla pe piata si mai ales sa pastreze transparenta in activitatea pe care o desfasoara.

Carmen Soare, reprezentantul ING, considera ca vor exista in continuare clienti care vor dori sa investeasca pe piata de capital, mai ales in conditiile existentei unei palete largi de fonduri cu grade de risc variind de la foarte scazut la ridicat.

Shah Rouf, seful Aviva, recomanda ca asigurarile unit-linked sa fie incheiate pe o perioada de timp lung, intre 10 si 15 ani, pentru ca aceasta este perioada minima pentru ca investitia sa poata genera profit.

[quote=Shah Rouf, CEO Aviva]Avantajul unei asigurari de tip unit linked consta in faptul ca profitul asteptat este mai mare decat in cazul unei asigurari traditionale.[/quote]
„Cu cat este perioada mai lunga, cu atat creste probabilitatea ca valoarea acumulata in fondul respectiv sa fie mai mare. Chiar daca piata cunoaste fluctuatii, pe termen lung, valoarea unei polite unit-linked creste”, a spus Theodor Alexandrescu, directorul AIG Life.

Acesta a adaugat ca beneficiile asigurarii nu reactioneaza la evolutia de moment a pietei, ci beneficiile finale sunt raportate la intreaga perioada contractuala, fie 10, 20 de ani, poate chiar mai mult, in functie de decizia clientului.

Alexandrescu considera ca asigurarile de viata cu componenta investitionala se adreseaza in special persoanelor care si-au acoperit deja nevoile primare de protectie financiara.

De asemenea, Ovidiu Racoveanu, sef serviciu asigurari de viata in cadrul Generali, recomanda ca investitiile sa se faca pentru cel putin 10 ani, mentionand ca doar dupa prima treime a contractului apare un castig fata de suma primelor platite.

Cum iti poti rezilia contractul de asigurare

Oficialul ING considera ca nu este in interesul clientilor sa isi rezilieze contractele de asigurare de viata si nici sa isi schimbe compania de asigurari, pentru ca aceste lucruri duc la extra-cheltuieli si uneori chiar la pierderea drepturilor de asigurare.

„In primii doi ani, contractele unit-linked cu prima esalonata nu au valoare de rascumparare decat in cazul in care clientii au platit prime suplimentare. Incepand cu anul al treilea al contractului, clientul isi poate rascumpara total contractul sau poate efectua retrageri partiale din contul sau”, a declarat Carmen Soare, directorul de marketing al ING Asigurari de Viata.

In ambele cazuri, clientul plateste o taxa de rascumparare care variaza in functie de anul contractual in care se face rascumparare si tipul de produs pe care il are. Astfel, pentru produsul unit-linked cu prima esalonata, taxa de rascumparare partiala este 0,5%, minimum 10 lei.

Soare a mentionat ca politele de tip Unit-linked de la ING nu inregistreaza o rata mai mare de reziliere decat produsele traditionale. In total portofoliu, compania a inregistrat o rata de reziliere sub 4% in 2008, in crestere cu 3,5% fata de anul precedent, crestere de altfel influentata si de majorarile semnificative de portofoliu din ultimii 2 ani.

In cazul companiei Grawe, clientii pot solicita rezilierea totala a contractului de asigurare cu un preaviz de 30 de zile, dar cel mai devreme la sfarsitul celui de-al treilea an de asigurare.

Piata produselor unit-linked din Romania este inca subdezvoltata in comparatie cu pietele din Europa Centrala si de Est. Cu toate acestea in ultimii ani se remarca o crestere a interesului populatiei fata de aceste produse de asigurari si implicit un ritm de crestere a acestui segment de piata.

Asigurarile de viata de tip unit-linked reprezinta un instrument de economisire care are in componenta atat un plan de economisire/investitie, cat si unul de protectie, pe care compania de asigurari o garanteaza pe durata platii primelor de asigurare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Bitcoin se apropie de pragul de 100.000 de dolari, creştere de aproape 2.5%!
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
Drumul expres Craiova-Pitești ar putea fi deschis săptămâna viitoare
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
ANPC verifică toate etichetele! Produsele retrase de urgență de la raft
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Nestle separă divizia de apă premium. Schimbare pentru Perrier și San Pellegrino!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Zero taxe! Guvernul a aprobat măsura care schimbă totul!
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
Cutremur neașteptat în România! Seismul a șocat o zonă liniștită, iar experții INFP sunt în alertă
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
România marchează un moment istoric! Anunțul surpriză făcut de Bogdan Ivan
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Mașinile pe care le poți conduce cu permis categoria B. Când ai nevoie de alt examen auto
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce vi se oferă dacă lucrați la stat”
Un român face dezvăluiri uimitoare despre traiul în Elveția, în 2024: „Hai să vă spun ce ...
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor fi creșteri de la 1 ianuarie 2025
Pensionarii vor primi banii în decembrie. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul mult așteptat. Vor ...
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
Lovitură pentru PFA-uri! Curtea Constituțională blochează legea transformării în societăți comerciale
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 milioane de euro
ÎCCJ a confirmat. Carrefour, Auchan și Cora au umflat artificial prețurile la raft. Amenzi de 18,8 ...
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Ajutoare de la stat pentru români înainte de Sărbători. La cine vor ajunge banii
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Strategia națională 2025-2035 promite să elimine complet sărăcia energetică!
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei
Noua centrală pe gaz de la Iernut va fi finalizată în mai 2025, anunță ministerul Energiei