- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Asiguratorii vor oferi informatii suplimentare celor care vor sa incheie o polita de viata

22 Sep, 10:10 • Redactia DailyBusiness
Persoanele care intentioneaza sa cumpere o polita de viata trebuie sa primeasca, de miercuri, inainte de semnarea contractului, un set de informatii suplimentare celor prezentate pana in prezent de asiguratorii si intermediarii in asigurari, a anuntat autoritatea de reglementare.
Asiguratorii vor oferi informatii suplimentare celor care vor sa incheie o polita de viata

„Avand acces la mai multe informatii, asiguratii de viata vor fi mai bine protejati. Am constatat, nu de putine ori, ca neintelegerile dintre asigurati si societati apar din cauza ca oamenii nu cunosc sau nu inteleg foarte bine clauzele contractelor pe care le-au semnat, iar uneori chiar confunda asigurarile de viata cu instrumentele de economisire oferite de sistemul bancar. Sunt convinsa ca aplicarea reglementarilor CSA va conduce la eliminarea multora dintre aceste neintelegeri”, a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

Dreptul asiguratilor de a primi informatii suplimentare inainte de incheierea unui contract de asigurare de viata este prevazut in Ordinul CSA 11/2010, care completeaza normele puse in aplicare prin Ordinul 23/2009.

Potrivit ordinului, [b]asiguratorii sunt obligati sa realizeze o analiza a nevoilor financiare ale clientului[/b], in baza careia asiguratorul sa ii recomande ulterior clientului o solutie financiara.

„Unele dintre cele mai importante aspecte care trebuie evaluate in cadrul analizei sunt situatia financiara prezenta a clientului (venituri, cheltuieli, venit disponibil), precum si obiectivele financiare pe termen lung ale acestuia si prioritizarea lor. In vederea realizarii analizei, in cadrul primelor intalniri cu clientul, va fi completat ‘Formularul de analiza a nevoilor clientilor’, iar solutia financiara recomandata acestuia trebuie sa fie in concordan?a cu rezultatul analizei”, se precizeaza in comunicat.

In cazul in care asigurarea oferita este de tipul unit-linked sau index-linked, asiguratorul va determina [b]profilul de risc al clientului[/b], astfel incat tipul de contract si fondul de investitie recomandate sa fie potrivite clientului. In acest fel, se are in vedere evitarea asumarii prin contractul de asigurare a unui risc mai mare decat toleranta clientului.

Totodata, in momentul prezentarii unui fond de investitii asociat unei polite de asigurare de tip unit-linked, clientului ii va fi inmanat prospectul fondului de investitii in care vor fi investite primele de asigurare.

Ordinul CSA 11/2010 precizeaza expres care sunt informatiile minimale care trebuie incluse in acest prospect, cum ar fi, de exemplu, definitii pentru cei mai importanti termeni, politica de investitii, durata de investitie minima recomandata, nivelul si structura taxelor etc.

„Nu in ultimul rand, inainte de incheierea unui contract de asigurare de viata, asiguratorul trebuie sa ii prezinte clientului o proiectie (evolutia detaliata a contractului), astfel incat acesta din urma sa aiba o imagine clara si completa asupra contractului de asigurare. Si in acest caz, Ordinul CSA 11/2010 precizeaza care sunt informatiile minime ce trebuie prezentate clientului dintre care amintim: evolutia valorii contului, evolutia valorii de rascumparare, costurile de administrare si altele”, se spune in comunicat.

CSA precizeaza ca documentele care trebuie completate in vederea indeplinirii obligatiilor de mai sus sunt semnate de ambele parti – asigurat si client – si intocmite in dublu exemplar, cate unul pentru fiecare parte.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este autoritatea cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare in Romania, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii.

Piata asigurarilor de viata a crescut cu 2,5% in 2010, la 1,67 miliarde de lei.

Urmărește Daily Business pe Google News