- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Atac la veniturile contabililor: Micii patroni vor sa isi gestioneze singuri afacerile

07 Feb, 00:02 • razvan.codorean
Oamenii de afaceri cer ca firmele mici sa nu mai fie obligate sa angajeze contabili. Guvernantii sunt de acord, proiectul de modificare a Legii Contabilitatii cuprinzand prevederi in acest sens. Contabilii protesteaza insa, pe motiv ca s-ar crea haos in domeniul fiscal, ca urmare a lipsei de profesionism.
Atac la veniturile contabililor: Micii patroni vor sa isi gestioneze singuri afacerile

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), spune ca firmele mici trebuie sa aiba posibilitatea de a-si tine singure contabilitatea, fara sa apeleze la contabili.

„Noi am propus reprezentantilor Ministerului Finantelor sa prevada acest lucru expres in Legea Contabilitatii. In conditiile unei afaceri foarte mici, cu resurse limitate, este normal sa ajutam acesti oameni sa aiba costuri cat mai reduse”, a declarat Parvan, pentru DailyBusiness.ro. Prevederile ar urma sa fie aplicate unui numar de aproximativ 400.000 de firme.

Potrivit reprezentantului AOAR, „libertatea ” de a-si realiza si semna contabilitatea ar urma sa fie valabila numai pentru firmele cu o cifra de afaceri de pana in 35.000 euro.

„La o asemenea suma, contabilitatea reprezinta un exercitiu destul de simplu. Am cerut, pe de alta parte, o simplificare a documentatiei pe care firmele trebuie sa o depuna”, a mai spus Parvan. In prezent, cele mai ieftine servicii contabile costa in jur de 50 euro lunar.

Potrivit proiectului de modificare a Legii contabilitatii, initiat de Ministerul Finantelor Publice si aflat in prezent in dezbatere publica, administratorii de firme cu cifre de afaceri sub un anumit plafon ar urma sa aiba posibilitatea de a semna situatiile financiare anuale in locul expertilor contabili.
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Pana la urma, aceste firme asigura cel putin 400.000 locuri de munca. Este normal sa le sprijinim[/quote]
Intrebat, zilele trecute, care este plafonul luat in calcul, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor, a evitat sa raspunda, precizand doar ca discutiile continua si ca el sustine acest demers.

„Este nevoie de o simplificare a contabilitatii pentru micile afaceri. Noi avem in acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) posibilitatea introducerii unui sistem simplificat pentru intreprinderile mici. Avem si o recomandare de la CE care spune ca trebuie sa reducem povara administrativa de la intreprinderile mici”, a precizat Ialomitianu.

Din datele Registrului Comertului, in Romania erau inregistrate, la inceputul acestui an, 631.989 de firme si 256.595 persoane fizice autorizate.

Revolta contabililor

Contabilii resping propunerile oamenilor de afaceri. Ei considera ca in absenta unui „ochi” avizat, statul se va confrunta cu mari probleme, din cauza greselilor facute in bilanturi.

„Vorbim de situatii financiare completate gresit, omisiuni sau chiar falsuri. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va trebui sa angajeze personal suplimentar pentru a controla toata nebunia creata”, spune expertul contabil Mariana Constantin.

Opinia sa este impartasita si de alti specialisti din domeniu.

„Indiferent cata experienta manageriala are un patron, in mod sigur nu cunoaste toate restrictiile impuse de fiscalitate si contabilitate”, afirma consultantul Ana Bodea.

O alta fateta a fenomenului o reprezinta nivelul de profesionalism. Cine poate presta activitatea de contabil?

„La fotbal si contabilitate, toata lumea pare sa se priceapa. Este o mare greseala daca Guvernul va aproba acest demers”, a declarat Emil Florita, director executiv al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

„Pana la urma, expertiza contabila asigura un control al afacerii, permite statului sa gestioneze mult mai usor aceasta relatie cu mediul de afaceri „, a declarat acesta.
[quote=Mariana Constantin, expert contabil]Reglementarile fiscale din Romania, nu sunt foarte simple. S-ar crea un haos, dar poate ca asta se doreste[/quote]
CECCAR, organizatie din care fac parte 40.000 de experti contabili si contabili autorizati, a trimis Guvernului un protest oficial.

„Oricine va putea organiza si tine contabilitatea si intocmi situatii financiare: indiferent de calificare, indiferent de functie (se stie ca intr-o entitate sunt functii incompatibile) si indiferent de profilul moral (sunt ingropate valorile morale ale profesionistilor contabili)”, se arata in protestul CECCAR. Contabilii cred ca este vorba de „aruncarea in derizoriu a contabilitatii”.

Reprezentantii AOAR spun ca demersul lor nu este indreptat impotriva contabililor.

„Din datele Ministerului Finantelor, am inteles ca aceste firme mici reprezinta 2% din buget, asa ca impactul, sa spunem, in cazul unor greseli sau ilegalitati, ar fi foarte mic, aproape neinsemnat „, a spus Cristian Parvan de la AOAR. „In plus, legea prevede foarte clar: cine greseste, plateste”, a adaugat acesta.

Si consultantul fiscal Gabriel Biris sustine demersul oamenilor de afaceri. „La 35.000 euro cifra de afaceri, nu prea ai cum sa gresesti, decat daca o faci voit. Statul n-are cine stie ce pierdut”, a declarat consultantul.

„O firma de 35.000 euro e o afacere de subzistenta. La asemenea nivel, trebuie sa il ajuti sa reziste, sa il ajuti sa aiba costuri administrative cat mai reduse”, a mai spusBiris.

Legea Contabilitatii prevede, in prezent, ca toate situatiile financiare sa fie semnate de directorul economic, contabilul-sef sau o persoana imputernicita care trebuie sa aiba studii superioare economice si sa fie angajata in departamentul financiar-contabil, precum si de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

Micii afaceristi, sub prigoana?

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, spune ca, in prezent, inspectorii Fiscului isi indreapta atentia in mare parte catre IMM-uri.

„S-a spus ca daca patronii isi vor tine singuri contabilitatea, ANAF n-are destui oameni sa efectueze controale. Dar, pana la urma, nu am inteles de ce Fiscul trebuie sa controleze in primul rand acesti mici afaceristi, in conditiile in care contributia lor la buget e insignifianta”, spune omul de afaceri.

„Mai bine sa se concentreze pe firmele medii si mari, acolo unde se face evaziune serioasa. Prefera sa controleze pe cei mici, pentru ca pe acestia pot sa ii sperie usor, sa ii preseze, sa le ceara spaga”, considera Parvan.

El considera ca „trebuie sa incheiem odata prigoana micilor afaceristi si sa ne concentram pe marea evaziune”.

Proiectul se afla inca in dezbatere publica, fara ca autoritatile sa prezinte un termen la care modificarile ar urma sa fie implementate. Potrivit analistilor economici, dincolo de dezbaterile legate de oportunitatea acestora, cert este ca dereglementarea va liberaliza piata serviciilor contabile.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...