Cele mai multe dintre companiile care au ramas in portofoliul AVAS sunt invechite, indatorate, mici sau neprofitabile.
„Nu stiu daca vom reusi sa lansam toate privatizarile planificate pentru anul acesta, din cauza unor chestiuni legate de schimbari legislative sau chiar a lipsei legislatiei. Mai exista si un motiv legat de piata”, a precizat seful AVAS.
Atanasiu a dat exemplu vanzarea companiei Antibiotice Iasi care, in opinia sa, a cazut victima presiunilor electorale.
Atanasiu a spus ca AVAS va incerca sa vanda compania in vara, intre alegerile locale de la 1 iunie si scrutinul parlamentar ce va avea loc spre finalul anului, cand activitatea legiuitorilor va fi suspendata.
„Daca pe piata se va crea un moment favorabil, vom vinde firma la vara, daca nu, vom amana privatizarea pana la anul”, a precizat seful AVAS si a adaugat ca pretul de strigare al Antibiotice Iasi va trebui reevaluat.
AVAS vrea sa mai vanda in 2008 trei companii energetice, vanate asiduu de jucatori importanti din sectorul energetic international, precum CEZ din Cehia, companiile germane RWE si E.ON, grupul italian Enel si Iberdrola din Spania.
AVAS planificase initial sa vanda la bursa detinerea de la Complexul Energetic Craiova, dar procedura ar fi durat prea mult, asa ca AVAS va lua in considerare o alta metoda de privatizare.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) anuntase la inceputul anului ca pana la sfarsitul lui 2008 vrea sa vanda pachetele de actiuni pe care le detine la 283 de companii, dintre care la 50 are detineri majoritare, sperand sa obtina suma de 1,54 miliarde lei (676,6 milioane dolari). AVAS a incheiat 104 contracte de privatizare in 2007.