„Sunt foarte multe semne de intrebare legate de sursele de finantare, de impactul inflationist provocat de cresterea preturilor. Bugetul este pentru moment o enigma, cu multe necunoscute”, a declarat, pentru DailyBusiness, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor a prezentat miercuri, in sedinta de Guvern, o prima schita a bugetului de stat pe 2008. Conform datelor prezentate, deficitul bugetar prognozat pentru anul viitor ar fi de 2,7% din PIB.
Pentru 2006, deficitul bugetar calculat conform metodologiei sistemului european de conturi (European System of Accounts – ESA ’95) a fost de 6,5 miliarde de lei, echivalentul a 1,9% din PIB.
Bugetul 2008 se va baza pe venituri totale de 171,3 miliarde de lei, fata de 144,6 miliarde de lei, nivelul estimat al cheltuielilor fiind de 183,2 miliarde de lei, comparativ cu 155,3 miliarde de lei, in 2007.
„Ponderea veniturilor din PIB va fi de 39%, iar nivelul cheltuielilor, de 41,7%”, a declarat ministrul Economiei si Finantelor. „Deficitul prognozat pentru 2008 se va ridica la 11,8 miliarde de lei, in urcare in raport cu nivelul din acest an, de 10,7 miliarde de lei. Pentru anul viitor, este prognozat un produs intern brut de 438,6 miliarde de lei, iar rata inflatiei o estimam la 3,5%”, a mai spus Vosganian.
In mediile private, perceptia nu pare la fel de roza. „Este un buget optimist, poate prea optimist”, spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
„Dincolo de cifre, care pot fi reale pe hartie, e interesant de vazut cum va rezolva Guvernul problema deficitului de cont curent, de unde va face concret rost de cei 9 miliarde de lei pentru majorarea pensiilor, care vor fi sursele care vor acoperi reducerea CAS”, a mai spus Pogonaru.
Si analistii economici ridica multe semne de intrebare legata de constructia bugetara.
„Oricum va fi construit, bugetul pe 2008 va fi unul tensionat. Anul viitor va fi unul extrem de greu pentru economie”, a declarat, pentru DailyBusiness, analistul economic Constantin Rudnitchi. „Guvernul a promis reducerea CAS, cresterea pensiilor si va mai avea pe cap si problema Fondului Proprietatea, ce va genera cheltuieli reale de miliarde de euro. Daca luam in calcul si faptul ca Guvernul va trebui sa satisfaca alte cateva legi electorale, pregatite de PSD, precum cea cu pensia de urmas, sunt foarte curios de unde va scoate banii”, a mai spus Rudnitchi.
Oamenii de afaceri: intarirea leului provoaca falimente
Schita bugetului de stat pe 2008 a fost construita plecand de la un leu puternic, evaluat la sfarsitul acestui an la 32.000 de lei, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Oamenii de afaceri spun ca, in cazul in care cursul va fi mentinut la acest nivel, impactul asupra economiei va fi unul dezastruos.
„Orice intarire a leului poate duce la falimente in anumite sectoare si, astfel, implicit, mai putini bani la buget. Va dau spre exemplu doar industria mobilei, cea textila, in general ramurile economiei in care marja de profit este mai mica”, a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR.
Analistul economic Constantin Rudnitchi considera ca problemele cele mai mari pe care trebuie sa si le puna Guvernul, atunci cand va construi bugetul, sunt legate nu atat de cursul valutar si impactul sau asupra economiei, cat de gaurile provocate de rezultatele negative inregistrate, in acest an, de agricultura si constructii, in anii trecuti adevarate motoare ale cresterii economice.
„Mi-e teama ca nu vom reusi sa ajungem la cresterea economica anuntata de ministrul Vosganian, iar cauzele sunt multiple. De fapt, daca am analiza performanta economica a acestui guvern, vom vedea ca de la alegeri incoace, deficitul bugetar si mai ales cel comercial au crescut de la an la an. Este practic o dezvoltare pe deficite, ceea ce, din punct de vedere economic, numai sanatos nu este”, a declarat Rudnitchi.
„Cert este ca va fi un an extrem de greu in care promisiunile electorale si deficiturile provocate de seceta si aprecierea leului vor genera mari probleme pe care guvernul, in acest moment, nu vad cum va putea sa le rezolve”, a mai spus analistul economic.
Calendarul adoptarii noului buget
Ministrul Economiei si Finantelor a declarat, la finalul sedintei de guvern, in care a prezentat schita noului buget, ca spera ca pana la 15 octombrie legea bugetului sa ajunga in Parlament.
„Ministerele vor trebui sa elaboreze, pana la 30 august, structura de cheltuieli, cu salariile, cheltuieli de capital si cheltuielile pentru bunuri si servicii. Apoi, pana la 15 septembrie, vom negocia cotele alocate fiecarui minister. La 15 octombrie, sper ca bugetul sa ajunga in Parlament”, a declarat Vosganian.
„Vrem sa avem un buget clar, estimat corect, in asa fel incat anul viitor sa evitam rectificarile bugetare”, a mai precizat ministrul Economiei si Finantelor.
Anul trecut, Guvernul a modificat tinta de deficit de doua ori, de la 0,5 % din PIB, la 2,5 % din PIB, iar apoi la 1,9 % din PIB.
In 2007, deficitul estimat de Guvern se ridica la 2,8 % din PIB, sub pragul de 3% impus la nivel european prin Pactul de Stabilitate si Dezvoltare.