- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Au aparut primele slabiciuni ale proiectului de buget pe 2008

26 Jul, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Posibila inflamare a inflatiei si lipsa surselor de finantare sunt principalele semne de intrebare ridicate deja de oamenii de afaceri si analisti dupa prezentarea, miercuri, a schitei bugetului pe anul 2008.
Au aparut primele slabiciuni ale proiectului de buget pe 2008

„Sunt foarte multe semne de intrebare legate de sursele de finantare, de impactul inflationist provocat de cresterea preturilor. Bugetul este pentru moment o enigma, cu multe necunoscute”, a declarat, pentru DailyBusiness, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor a prezentat miercuri, in sedinta de Guvern, o prima schita a bugetului de stat pe 2008. Conform datelor prezentate, deficitul bugetar prognozat pentru anul viitor ar fi de 2,7% din PIB.

Pentru 2006, deficitul bugetar calculat conform metodologiei sistemului european de conturi (European System of Accounts – ESA ’95) a fost de 6,5 miliarde de lei, echivalentul a 1,9% din PIB.

Bugetul 2008 se va baza pe venituri totale de 171,3 miliarde de lei, fata de 144,6 miliarde de lei, nivelul estimat al cheltuielilor fiind de 183,2 miliarde de lei, comparativ cu 155,3 miliarde de lei, in 2007.

„Ponderea veniturilor din PIB va fi de 39%, iar nivelul cheltuielilor, de 41,7%”, a declarat ministrul Economiei si Finantelor. „Deficitul prognozat pentru 2008 se va ridica la 11,8 miliarde de lei, in urcare in raport cu nivelul din acest an, de 10,7 miliarde de lei. Pentru anul viitor, este prognozat un produs intern brut de 438,6 miliarde de lei, iar rata inflatiei o estimam la 3,5%”, a mai spus Vosganian.

In mediile private, perceptia nu pare la fel de roza. „Este un buget optimist, poate prea optimist”, spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

„Dincolo de cifre, care pot fi reale pe hartie, e interesant de vazut cum va rezolva Guvernul problema deficitului de cont curent, de unde va face concret rost de cei 9 miliarde de lei pentru majorarea pensiilor, care vor fi sursele care vor acoperi reducerea CAS”, a mai spus Pogonaru.

Si analistii economici ridica multe semne de intrebare legata de constructia bugetara.

„Oricum va fi construit, bugetul pe 2008 va fi unul tensionat. Anul viitor va fi unul extrem de greu pentru economie”, a declarat, pentru DailyBusiness, analistul economic Constantin Rudnitchi. „Guvernul a promis reducerea CAS, cresterea pensiilor si va mai avea pe cap si problema Fondului Proprietatea, ce va genera cheltuieli reale de miliarde de euro. Daca luam in calcul si faptul ca Guvernul va trebui sa satisfaca alte cateva legi electorale, pregatite de PSD, precum cea cu pensia de urmas, sunt foarte curios de unde va scoate banii”, a mai spus Rudnitchi.

Oamenii de afaceri: intarirea leului provoaca falimente

Schita bugetului de stat pe 2008 a fost construita plecand de la un leu puternic, evaluat la sfarsitul acestui an la 32.000 de lei, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Oamenii de afaceri spun ca, in cazul in care cursul va fi mentinut la acest nivel, impactul asupra economiei va fi unul dezastruos.

„Orice intarire a leului poate duce la falimente in anumite sectoare si, astfel, implicit, mai putini bani la buget. Va dau spre exemplu doar industria mobilei, cea textila, in general ramurile economiei in care marja de profit este mai mica”, a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR.

Analistul economic Constantin Rudnitchi considera ca problemele cele mai mari pe care trebuie sa si le puna Guvernul, atunci cand va construi bugetul, sunt legate nu atat de cursul valutar si impactul sau asupra economiei, cat de gaurile provocate de rezultatele negative inregistrate, in acest an, de agricultura si constructii, in anii trecuti adevarate motoare ale cresterii economice.

„Mi-e teama ca nu vom reusi sa ajungem la cresterea economica anuntata de ministrul Vosganian, iar cauzele sunt multiple. De fapt, daca am analiza performanta economica a acestui guvern, vom vedea ca de la alegeri incoace, deficitul bugetar si mai ales cel comercial au crescut de la an la an. Este practic o dezvoltare pe deficite, ceea ce, din punct de vedere economic, numai sanatos nu este”, a declarat Rudnitchi.

„Cert este ca va fi un an extrem de greu in care promisiunile electorale si deficiturile provocate de seceta si aprecierea leului vor genera mari probleme pe care guvernul, in acest moment, nu vad cum va putea sa le rezolve”, a mai spus analistul economic.

Calendarul adoptarii noului buget

Ministrul Economiei si Finantelor a declarat, la finalul sedintei de guvern, in care a prezentat schita noului buget, ca spera ca pana la 15 octombrie legea bugetului sa ajunga in Parlament.

„Ministerele vor trebui sa elaboreze, pana la 30 august, structura de cheltuieli, cu salariile, cheltuieli de capital si cheltuielile pentru bunuri si servicii. Apoi, pana la 15 septembrie, vom negocia cotele alocate fiecarui minister. La 15 octombrie, sper ca bugetul sa ajunga in Parlament”, a declarat Vosganian.

„Vrem sa avem un buget clar, estimat corect, in asa fel incat anul viitor sa evitam rectificarile bugetare”, a mai precizat ministrul Economiei si Finantelor.

Anul trecut, Guvernul a modificat tinta de deficit de doua ori, de la 0,5 % din PIB, la 2,5 % din PIB, iar apoi la 1,9 % din PIB.

In 2007, deficitul estimat de Guvern se ridica la 2,8 % din PIB, sub pragul de 3% impus la nivel european prin Pactul de Stabilitate si Dezvoltare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună