Miercuri, 10 septembrie, Institutul National de Statistica va prezenta datele privind evolutia indicelui preturilor de consum pentru luna august.
Prognoza Millennium Bank Romania pentru inflatia pe luna august este de 0,1%, estimarea bancii pentru valoarea anuala a inflatiei fiind de 8,2% in aceasta luna, a spus pentru DailyBusiness Ciprian Dascalu, traderul Millennium Bank Romania.
Dascalu a mentionat ca factorii care au contribuit la temperarea cresterii preturilor in august au fost cursul de schimb, scaderea pretului petrolului, precum si evolutia buna a unora din preturile alimentare.
Aceiasi sunt factorii care au determinat ING sa mizeze pe o scadere generala a preturilor pentru august, cand estimeaza ca s-a inregistrat deflatie, respectiv o valoare lunara a indicelui de -0,2%, ceea ce ar conduce la o valoare anualizata a inflatiei de 7,9%.
Estimarea Bancii Comerciale Romane vizeaza o crestere economica in august de 0%.
Valoarea anuntata de Institutul National de Statistica (INS) pentru inflatia din iulie a luat prin surprindere analistii bancari prin nivelul mic indicat, raportat la prognozele acestora. Datele INS au determinat bancile sa revizuiasca in scadere nivelul preconizat pentru cresterea de preturi in 2008.
„Dupa anuntatea inflatiei anuale din iulie, de 9,04%, am revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru intreg anul, la 6,1%, fata de nivelul pe care il preconizam anterior, de 6,5%”, a mentionat Ciprian Dascalu. BCR vede pentru finalul anului o valoare a indicelului de 6,2%.
ING a admis la randul sau ca dupa anuntarea inflatiei din luna iulie a revizuit in sens negativ prognoza pentru inflatia din acest an, de la 6,5% la 6%. „Nivelul de 6% nu e o previziune optimista, intrucat nu am luat in calcul posibile rate anuale negative ale evolutiei preturilor la legume si fructe, asa cum s-a intamplat in alti ani cu recolta agricola buna”, a mai mentionat Chidesciuc.
Evolutia buna a inflatiei nu este insa de asteptat sa determine BNR sa opreasca sirul de majorari ale dobanzii cheie, in sedinta de politica monetara de pe 25 septembrie.
Economistul sef al ING Bank Romania considera ca decizia privind rata dobanzii de politica monetara a BNR va depinde nu numai de nivelul inflatiei, cat si de cresterea salariilor, structura cresterii economice si nivelul deficitului bugetar. Chidesciuc mizeaza insa pe mentinerea ratei dobanzii de politica monetara in sedinta din septembrie, aceeasi opinie fiind sustinuta de Ciprian Dascalu.
„Trebuie sa vedem care este nivelul cererii agregate in cresterea economica din primul semestru, pentru a ne putea da seama care sunt datele pe care BNR le va avea la dispozitie atunci cand va lua decizia de politica monetara”, a explicat la randul sau traderul Millennium Bank.