Pretul unei uncii de aur a crescut in aceasta dimineata cu 1,35 dolari pana la 1.474,05 de dolari, ajungand la un moment dat chiar si la 1.476,21 dolari, iar anaalistii estimeaza ca aurul va ajunge la 1.500 de dolari pentru o uncie in urmatoarele trei luni, potrivit sursei citate.
Pretul aurului a crescut cu mai mult de 10% de la debutul tensiunilor din Orientul Mijlociu. la sfarsitul lunii ianuarie.
Argintul a crescut, de asemenea, pana la 41,93 de dolari pentru o uncie, maximul ultimilor 31 de ani, iar raportul dintre pretul aurului si cel al argintului a scazut pana la aproximativ 35, minimul ultimilor 28 de ani.
O analiza X-Trade Brokers pune scumpirea celor doua metale pretioase pe seama mai multor cauze, de la deprecierea dolarului american pana la tensiunile politice din Siria si Yemen.
Astfel, dolarul a scazut puternic in ultima vreme, fiind afectat de performantele slabe ale sectorului privat american.
De asemenea, declaratiile oficialilor Rezervei Federale Americane, printre care si Presedintele acesteia, Ben Bernanke, au temperat asteptarile pentru o inchidere inainte de luna iunie a robinetului cu lichiditati. Astfel, o oferta crescuta reprezinta un motiv de scadere a cotatiei dolarului.
„Tendinta de depreciere a dolarului a fost un element central in cresterea aurului. Aurul ar mai putea avea de castigat pe termen mediu de pe urma acestui fenomen, cel putin pana cand Fed schimba macazul politicii monetare” sustine Victor Safta, directorul X-Trade Brokers Romania.
Cu toate acestea, performanta argintului este de departe cea mai spectaculoasa.
Acesta a crescut cu 32,8% de la inceputul anului.
„Interesul este mult mai mare pentru argint si, pe masura ce performanta argintului continua sa o depaseasca pe cea a aurului, speculatorii vor navali in continuare. Argintul insa, istoric, este mult mai vulnerabil la corectii dramatice. Sansa unor randamente mai bune cine cu riscuri pe masura in cazul argintului”, a avertizat seful X-Trade.