Potrivit expertilor, noile maxime istorice pentru aur vin ca urmare a reaparitiei indoielilor privind capacitatea de rambursare a datoriei unor state europene impreuna cu sugestia noii politici monetare a Rezervei Federale din SUA.
”Investitorii au luat in calcul sansele ca Fed (Rezerva Federala – n.r.) sa se inscrie intr-o noua miscare de relaxare monetara neconventionala, asa-numita quantitative easing, care presupune achizitia de active financiare”, afirma Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
”Practic, aceasta este o operatiune echivalenta cu tiparirea de bani. Disensiunile in interiorul comitetului de politica monetara (FOMC) nu par a speria cumparatorii de aur”, a mai spus expertul.
[quote=Victor Safta, director X-Trade Brokers]Cotatiile record ale aurului vor atrage in continuare speculatorii, insa evolutiile spectaculoase trebuie tratate cu prudenta[/quote]
Aprecierea cotatiei aurului se datoreaza si faptului ca vanzarile de aur ale FMI si mai multor banci centrale semnatare ale unei conventii comune au scazut cu aproape 40% in ultimele 12 luni. Este cel mai scazut volum de la semnarea acordului multilateral in 1999.
”Limitarea vanzarilor din partea FMI si a bancilor centrale din tari dezvoltate s-a adaugat intrarii la cumparare a altor institutii financiare centrale din Asia, inclusiv cea din Bangladesh, intarind astfel trendul ascendent. Pe de alta parte, istoric bancile centrale nu s-au dovedit investitori inspirati pe termen lung”, precizeaza analistul X-Trade Brokers.
” Pe langa activitatea bancilor centrale si a investitorilor cautand un refugiu intr-o perioada de turbulente in zona euro, unde Irlanda focalizeaza ingrijorarile mai recent, activitatea speculatorilor este posibil sa joace un rol semnificativ”, a aratat Victor Safta
Dolarul american a pierdut teren in fata monedelor partenerilor comerciali importanti, inclusiv in fata yenului japonez, in ciuda interventiei Bancii Centrale a Japoniei. De la minimele din 7 iunie din acest an pana la varful recent din 1 octombrie dolarul a pierdut 16,04% in fata monedei unice europene, in ciuda unor tensiuni inca prezente in pietele creditului de pe batranul continent.
”Dolarul s-a depreciat semnificativ in ultimele luni, integrand in buna parte efectele potentiale ale unor achizitii de active din partea Fed si conducand in schimb la aprecieri sustinute pentru activele reale, aurul atingand noi maxime istorice si argintul niveluri record pentru ultimii 30 de ani”, a precizat Victor Safta.