Fekter a cautat sa minimizeze, intr-un interviu difuzat sambata la un post de radio, potentialul impact al coborarii ratingului de la AAA la AA+ de catre S&P asupra costurilor de finantare suportate de stat.
[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/criza-se-agraveaza-9-tari-printre-care-franta-italia-spania-si-austria-au-fost-retrogradate-update-72699/]S&P a
retrogradat vineri noua tari din zona euro[/url], inclusiv doua cu rating AAA – Austria si Franta – si a modificat perspectiva la negativa pentru alte trei state cu nota maxima – Olanda, Finlanda si Luxemburg.
Calificativul Austriei, cotat acum la AA+ de S&P, a primit perspectiva negativa de la agentie. Ratingul Austria si Franta au rating triplu A la Moody’s si Fitch.
„Toata Europa a fost afectata, asa ca emisiunile noastre de obligatiuni de stat ar trebui sa fie bine primite. Este insa un semnal foarte clar, deoarece stim care sunt problemele. Zona eurof este prea instabila, iar masurile sunt implementate prea incet”, a afirmat Maria Fekter.
Expunerea ridicata a Austriei pe Ungaria si Italia, doua tari cu probleme grave, a contribuit la decizia S&P de a retrograda ratingul tarii, a precizat ministrul, precizand insa ca autoritatile au propus deja reglementari menite sa limiteze riscurile asumate de bancile austriece in Europa Emergenta, relateaza Mediafax.
Banca centrala a Austriei si FMA, autoritatea de reglementare a pietelor financiare, au anuntat la finele lunii noiembrie masuri menite sa asigure ratingul AAA al tarii.
Astfel, bancile austriece cu prezenta internationala semnificativa, respectiv Erste, Raiffeisen si Bank Austria (parte a grupului italian UniCredit) trebuie sa aiba grija ca volumul creditarii acordate de acum inainte pe fiecare piata externa sa nu depaseasca 110% din depozitele si finantarea atrase pe plan local, limitand astfel liniile de finantare de la grupurile-mama.
Fekter a adaugat ca principalul motiv al retrogradarii in masa este opinia negativa a agentiei privind capacitatea Europei de a rezolva criza datoriilor de stat.
„Este desigur o observatie corecta. Avem o criza a datoriilor in mai multe tari din Europa. Verdictul S&P pentru Austria arata foarte clar ca are o economie buna, cu performante bune, dar reformele statului au intarziat mult, iar datoriile reprezinta un risc daca vor continua sa creasca”, a explicat ea.
S&P a aratat vineri ca ar putea retrograda din nou ratingul Austriei daca datoria de stat ar fi impinsa peste pragul de 80% din PIB de o recapitalizare a bancilor sau o perioada de franare a activitatii economice. Datoria publica a Austriei este in prezent de 72% din PIB si ar urma sa creasca pana la finele anului viitor la 75,5%.