Aceste programe propun randamente spectaculoase, de 20, 30 si chiar 100% pe zi, si folosesc retelele sociale pentru a „crea iluzia unui consens social privind legitimitatea acestor investitii”, precizeaza Finra intr-un comunicat, potrivit agentiei AFP, citata de Mediafax.
Autorii fraudelor au recurs la sistemul piramidal (sau schema Ponzi), deja testata in lumea reala, asa cum a demonstrat omul de afaceri american Bernard Madoff, incarcerat pentru ca a organizat o escrocherie cu o valoare de 50 de miliarde de dolari.
Acestia aplica sistemul lumii virtuale, incurajand investitorii sa il recomande si altor persoane.
Investitorul trebuie sa fie alertat de randamentul extraordinar de mare propus de aceste site-uri. De exemplu, Genius Fund HYIP, destructurata recent, promitea randamente zilnice de la 36 la 40% si de 106% in doua zile, mentioneaza Finra.
Pentru a lupta impotriva acestor programe, pe care cei care le-au conceput le numesc „Investitii financiare cu randament crescut” (HYIP, in engleza), Finra a precizat ca a recurs la publicitatea asociata motoarelor de cautare, cum ar fi Google AdWords, pentru a trimite internautii care cauta astfel de programe catre avertizarea sa.
Potrivit politiei federale americane (FBI), numarul anchetatorilor care se ocupa de HYIP s-a dublat in anul fiscal 2009, in raport cu 2008.
Descoperit recent, programul Pathway to Prosperity („Drumul catre prosperitate) a escrocat 40.000 de investitori in 120 de tari cu 70 de milioane de dolari, explica Finra.
O schema Ponzi este o frauda piramidala in care primii investitori sunt remunerati prin depunerile investitorilor ulteriori, lasandu-i pe acestia din urma cu pierderi.