Astfel, institutiile care se ocupa cu reglementarea sectorului bancar ar putea numi un „director special” care sa preia o banca ce nu respecta standardele de capital si nu a prezentat un plan credibil de revenire in limitele acceptate. Autoritatile de reglementare vor obtine si drepturile de a suspenda plata dividendelor sau de a concedia directori.
„Directorul special va exercita toate atributiile manageriale, dar prima lui datorie va fi de a proteja stabilitatea financiara”, se arata in documentul denumit „Cadru UE pentru Managementul Crizelor in Sectorul Financiar”.
Comitetul de la Basel, format din reprezentanti ai bancilor centrale si autoritatilor de reglementare, a decis, in luna septembrie, sa creasca de peste doua ori cerintele privind rata de adecvare a capitalului pentru institutiile financiare din Europa. Guvernele europene au cheltuit 5.300 de miliarde de dolari pentru sprijinirea sectorului bancar in timpul crizei. CE ar trebui sa propuna anul urmator niveluri minime pentru implementarea acordului de la Basel.
Planurile incluse in document, care ar putea suferi schimbari inainte de anuntul oficial asteptat pe 20 octombrie, va permite autoritatilor sa oblige bancile sa vanda operatiuni riscante daca rata adecvarii capitalului coboara sub minimul permis.
Numirea unui director „special” nu va afecta drepturile de vot ale actionarilor, prevede documentul.
In plus, in cazul in care o banca se confrunta cu dificultati financiare, autoritatile vor trebui sa analizeze daca salvarea acesteia aduce beneficii mai mari interesului public decat inchiderea.
Comisia analizeaza si un mecanism prin care creditorii fara garantii ai unei banci prabusite vor fi nevoiti sa accepte pierderile, astfel incat institutia sa poata continua sa functioneze fara a necesita ajutorul statului.
Bancile ar trebui sa contribuie la o retea de fonduri, care sa fie accesate daca primele masuri de interventie in caz de criza nu sunt eficiente, considera CE. Institutiile financiare ar urma sa plateasca o taxa in functie de pasive, iar instituirea unui singur fond la nivel european ar fi preferabila, noteaza expertii executivului european.