„Vom urmari sa avem un acord cu bancile care sa faciliteze restructurarea creditelor in valuta acordate populatiei, prin rescadentarea si reinnoirea imprumuturilor, inclusiv prin oferirea optiunii de conversie a datoriilor in moneda nationala”, se arata in scrisoarea de intentie semnata de Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Publice, si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, si transmisa lui Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI.
„Bancile vor putea continua sa se bazeze pe propria expertiza in colectarea datoriilor”, se mai mentioneaza in document.
Banca centrala s-a angajat si sa elimine de la constituirea rezervelor minime obligatorii creditele subordonate de la bancile-mama sau de la institutiile financiare internationale, in cazul institutiilor financiare care semneaza angajamente de mentinere a expunerilor pe Romania si de asigurare a capitalurilor suplimentare necesare, relateaza Mediafax.
Imprumuturile subordonate in sistemul bancar sunt finantari pe termen lung (de regula peste 5 ani) la care creditorul nu are prioritate la recuperare in caz de faliment. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis inca din luna mai sa elimine rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta care au o maturitate peste doi ani.
„In cazul in care conditiile monetare au o evolutie favorabila, BNR va fi pregatita sa relaxeze treaptat rezervele obligatorii, care in schimb vor oferi stabilitate sistemului bancar”, se mai spune in scrisoarea de intentie.
Bancile sunt obligate sa constituie la BNR rezerve minime obligatorii pentru pasivele cu maturitate sub doi ani de 18% la lei si 40% la valuta.
Banca centrala s-a angajat sa majoreze pana la finele lui 2010 cu 3 miliarde euro rezervele internationale brute, care includ rezervele BNR si rezervele minime obligatorii in valuta ale bancilor comerciale.
In aceste conditii, FMI noteaza ca este destul de restrictiv pentru banca centrala sa decida diminuarea rezervelor minime obligatorii, mai ales pentru pasivele in valuta.
De altfel, o reducere a rezervelor cu 2 miliarde euro in orice perioada de 30 zile de pe parcursul programului va impune consultari intre BNR si misiunea FMI.
La finele lunii mai, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 26,852 miliarde euro, in crestere cu 2 miliarde euro fata de luna aprilie si cu 800 milioane euro peste nivelul din decembrie 2008, pe fondul intrarii primei transe din imprumutul de la FMI.
Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI asupra unui acord stand-by pe 2 ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva BNR, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.