Potrivit proiectului initiat de AVAS, Electrica va prelua actiunile complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Hidroelectrica, acesta din urma trecand din portofoliul Ministerului Economiei si Finantelor in cel al AVAS, in scopul constituirii companiei energetice nationale.
Autoritatea a anuntat ca principalele avantaje ale formarii companiei tin, printre altele, de crearea unei companii de stat de anvergura regionala care va actiona ca o contrapondere la lipsa de competitivitate remarcata intre companiile private din domeniul energetic, in special in sectorul de furnizare si distributie; un control mult mai bun al costurilor, rezultat din avantajele integrarii pe vertical, dar si cresterea procentului de tranzactionare pe OPCOM – operatorul pietei de energie electrica din Romania – la circa 30%.
In plus, potrivit AVAS, prin formarea Companiei Nationale Energetice, se va realiza si un rating de companie ridicat, ce va permite contractarea de credite in conditii avantajoase pentru retehnologizare si investitii green-field.
„Compania energetica nationala va juca un rol important in politica energetica europena”, declara in luna iunie, la Bruxelles premierul Tariceanu Calin Popescu Tariceanu.
Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs a declarat, insa, la sfarsitul anului trecut, intentia autoritatilor romane de a infiinta o companie energetica integrata, afirmand ca nu a fost instiintat de acest proiect, care, spunea el, ar putea crea „un monstru”.
Infiintarea companiei este prevazuta de Strategia energetica a Romaniei, aprobata la inceputul lunii septembrie.