„La modul in care se incinsesera spiritele in Romania si, la modul in care prostiile debitate de multi demnitari ai statului roman sau alte persoane interesate, era foarte clar ca aceasta tranzactie era sub un mare semn de intrebare din partea investitorilor si pretul ar fi fost denaturat in momentul in care s-ar fi tinut aceasta licitatie”, a afirmat Atanasiu, care este de parere ca pretul pachetului de actiuni ar fi scazut semnificativ.
Presedintele AVAS a negat faptul ca privatizarea societatii iesene ar fi urmat sa fie netransparenta: „Toate povestile care s-au spus despre Antibiotice Iasi sunt niste fabulatii de an electoral (…) Nu s-a inventat in Uniunea Europeana o metoda mai transparenta decat licitatia deschisa cu strigare. Nu s-a inventat”, a subliniat Atanasiu.
Presedintele AVAS a respins si acuzatiile privind interese imobiliare, afirmand ca cele 40 de hectare de teren ale Antibiotice au o valoare mult mai mica decat cea vehiculata, pretul de pornire al licitatiei fiind mai mare decat valoarea terenului.
„Pretul nostru de plecare a fost peste 250 de milioane de euro pe intreg pachetul de actiuni, 260 de milioane, statul are 53%, pentru care avem un pret de plecare de 136 de milioane de euro. Insemna doi lei noi pe actiune fata de 1,7 cat era cotatia la bursa. Deci nici vorba de o speculatie”, a afirmat Atanasiu.
El a tinut sa precizeze ca Antibiotice detine doar trei procente din piata autohtona de medicamente, astfel ca preluarea de catre un investitor nu ar fi de natura sa bulverseze piata medicamentelor sau sa aiba impact major asupra preturilor acestora.
Privatizarea Antibiotice Iasi, afectata de interesele politicienilor
Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu a declarat ca in spatele scandalurilor privind privatizarea Antibiotice Iasi ar sta diversi oameni politici din Iasi si directorul societatii, al carui frate este cel care „vinde medicamentele de la Antibiotice pe piata romaneasca”.
Directorul Ioan Nani ar fi dorit o privatizare a societatii pe bursa, in pachete mici, care ar fi condus la un actionariat numeros, dar minoritar, astfel ca nu ar fi exsitat un control din partea acestuia asupra deciziilor legate de societate, a mai spus Atanasiu.
Potrivit unui comunicat de presa al AVAS remis, joi, agentiei NewsIn, Consiliul de Supraveghere si Indrumare al institutiei a dispus publicarea anuntului de revocare a ofertei pentru Antibiotice Iasi si va relansa societatea la privatizare.
„AVAS va relansa societatea la privatizare folosind o metoda conforma cu cerintele Comisiei Europene si care sa tina cont de importanta economica si sociala a S.C. Antibiotice S.A. Iasi”, se preciza in comunicatul de presa.
AVAS vrea sa vanda pachetul de 53,0173% din actiuni detinut de stat la Antibiotice, la un pret de pornire al licitatiei cu strigare de 2 lei/actiune, in total – 130 milioane de euro.