AVAS considera ca metoda aleasa pentru realizarea procesului de privatizare al Antibiotice intruneste conditiile de maxima transparenta si asigura egalitate de tratament intre potentialii ofertanti, conform cerintelor Comisiei Europene, a precizat Autoritatea, intr-un comunicat de presa dat joi publicitatii.
„Licitatia cu strigare corespunde cerintelor europene deoarece este o metoda transparenta, nediscriminatorie, competitiva, deschisa tuturor participantilor, nu presupunea acordarea de ajutoare de stat si maximizeaza pretul actiunilor obtinut de AVAS” se arata in comunicatul institutiei.
AVAS precizeaza ca, dupa finalizarea licitatiei, va negocia cu castigatorul mai multe clauze referitoare la Antibiotice SA, dar printr-un acord bilateral, acceptat de ambele parti, nu prin impunerea unor conditii discriminatorii, anterioare licitatiei, cu caracter eliminatoriu, care ar incalca normele europene.
Reactia AVAS vine dupa ce, joi, Comisia Europeana a avertizat cu privire la privatizarea Antibiotice Iasi, reamintind ca, in cazul in care procesul de privatizare contine ajutoare de stat nenotificate, Comisia ar putea deschide procedura oficiala de investigare, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Comisia a atras atentia ca instantele nationale trebuie sa respecte normele comunitare cu privire la ajutoarele de stat si sa refuze, daca acest lucru se impune, sa aplice normele interne daca acestea contravin celor comunitare.
Completul de divergente de la Curtea de Apel Iasi a admis, in 11 februarie, suspendarea hotararii de Guvern 1400/2007, prin care Executivul a decis vanzarea unui pachet de 53% din actiunile fabricii Antibiotice SA.
Practic, decizia judecatorilor a suspendat si efectele hotararii, iar privatizarea producatorului de medicamente va trebui oprita temporar. Hotararea Completului de la Curtea de Apel Iasi nu este definitiva, iar AVAS a anuntat ca o va ataca cu recurs la Curtea Suprema.
Privatizarea producatorului iesean de antibiotice a intrat in linie dreapta odata cu publicarea anuntului de privatizare, in data de 24 decembrie 2007. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a pus in vanzare pachetul de 53,0173% din actiuni detinut de stat la Antibiotice, la un pret de pornire al licitatiei cu strigare de 2 lei/actiune – aproximativ 130 milioane de euro. Pretul este stabilit in urma unei evaluari complexe, realizata de un consultant international, firma AT Kearney GmbH.
Pentru participarea la licitatie, potentialii cumparatori trebuia sa depuna la sediul AVAS documentele de participare stabilite prin dosarul de prezentare, cel mai tarziu cu o zi lucratoare inainte de data fixata pentru inceperea licitatiei, 18 martie 2008.
Antibiotice Iasi este una dintre cele mai importante societati din industria farmaceutica romaneasca si ultima companie din domeniu detinuta de catre statul roman. Societatea a realizat in 2006 un profit de 24 milioane de lei, iar la 30 septembrie 2007, profitul estimat era de 28 milioane de lei.