Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a considerat ca Hotararea de aprobare a investitiilor Petrom pentru anul trecut din 27 noiembrie 2007 este contrara interesului societatii si al actionarilor minoritari.
„Analizand gradul mare de risc pe care aceste investitii il prezinta, AVAS a considerat ca este necesara o expertiza tehnico-economica a proiectelor mari de investitii aprobate, care sa fie supuse aprobarii AGA. Pe termen scurt, valoarea mare a investitiilor afecteaza nivelul profitului prognozat pe 2007 si pe anii urmatori, reducand drastic dividendele datorate actionarilor societatii”, au explicat reprezentantii AVAS.
Acestia au mentionat si aprobarea valorii ‘mari’ de achizitie a SC Petromservice SA ca find contrara intereselor societatii si ale actionarilor.
Reprezentantii actionarului minoritar al Petrom sustin ca prin aprobarea indirecta a proiectului Pearl, care prevede finalizarea contractului de transfer de activitate de la Petromservice la Petrom, in cadrul bugetului de investitii revizuit pentru anul 2007, este de natura a primejdui insasi existenta societatii.
Argumentele AVAS care au stat la baza chemarii in judecata sunt incalcarea continutului obligatoriu al convocatorului, care nu a mentionat explicit fiecare problema care va face obiectul dezbaterilor. „Convocatorul continea ca punct pe ordinea de zi ‘aprobarea investitiilor Petrom pe 2007’, dar in fapt, Adunarii Generale a Actionarilor i s-a supus spre aprobare ‘bugetul de investitii revizuit pe anul 2007’, in suma de 3,865 mld. lei”, au mai spus reprezentantii AVAS.
Acestia au conchis ca astfel a fost incalcat dreptul AVAS de a fi informata cu privire la problemele supuse dezbaterii.
Petrom considera ca solicitarea AVAS este neintemeiata, intrucat Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), a carei decizie este atacata, a fost convocata si s-a desfasurat cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare, fiind respectate drepturile tuturor actionarilor societatii, a anuntat vineri conducerea cele mai mari companii din Romania.
Primul termen de judecata a fost fixat pentru 6 martie, potrivit reprezentantilor Petrom.
Actionarii Petrom au decis, in sedinta din 27 noiembrie 2007, suplimentarea cu 114 milioane lei (31 mil. euro) a bugetului de investitii pentru 2007, pana la 3,865 miliarde lei (1,073 mld. euro), pe fondul majorarii sumelor alocate activitatilor de explorare si productie.
Potrivit bugetului de investitii revizuit, segmentului de explorare si productie (E&P) ii vor fi alocate 2,421 miliarde lei (672 mil. euro), cu 44% mai mult decat era prevazut in bugetul initial, adica 1,681 miliarde lei (504 mil. euro).
Suplimentarea investitiilor pe 2007 a fost aprobata cu un singur vot negativ, respectiv cel al AVAS, a declarat in noiembrie pentru DailyBusiness Dan Pazara, director de comunicare Petrom.
AVAS a decis sa nu aprobe programul investitional al Petrom pe 2007, motivand ca proiectele de investitii nu i-au fost puse la dispozitie in timp util pentru a-si formula un punct de vedere.
Pe de alta parte, Dan Pazara a precizat ca documentatia privind proiectele de investitii a fost trimisa actionarilor in termenul legal, cu cinci zile inainte de desfasurarea AGA si ca a fost publicata pe site-ul Petrom.
Pe primele noua luni ale anului trecut, Petrom a inregistrat un profit net de 1,54 miliarde lei (459,3 mil. euro), in scadere cu 22,44% fata de intervalul echivalent din 2006.
Afacerile Petrom din primele noua luni ale anului s-au redus cu 10,37%, la 8,672 miliarde lei (2,57 mld. euro), fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Petrom Bucuresti are un capital social de 5,664 miliarde lei, divizat in 56,644 miliarde de actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei/actiune, iar actiunile SNP se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti(BVB) din 3 septembrie 2001.
AVAS este actionar minoritar la Petrom, cu un pachet de actiuni reprezentand 20,64% din capitalul social.
Actionarul majoritar al Petrom este compania austriaca OMV Aktiengesellschaft, care detine 51,01% din capitalul social al companiei. Fondul Proprietatea controleaza 20,11% din capitalul Petrom, in timp ce alti actionari detin 8,23%.