Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Avem doua vesti, una buna, alta rea: Preturile au scazut, dar ce urmeaza?

13 Sep, 00:07 • razvan.codorean
Preturile alimentelor au scazut in luna august, dand peste cap toate estimarile analistilor privind inflatia. S-au ieftinit cartofii, mancarea de baza a romanilor in vreme de criza, fructele proaspete si legumele. Aceasta e vestea buna. Dar mai exista si una rea: ce am castigat pe o parte, s-ar putea sa dam inapoi pe alta, la intretinerea de la iarna.
Avem doua vesti, una buna, alta rea: Preturile au scazut, dar ce urmeaza?

Rata inflatiei s-a temperat, in luna august, pentru treia luna la rand, pana la nivelul de 4,25%, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/preturile-au-scazut-pentru-a-treia-luna-la-rand-vezi-ce-s-a-ieftinit-68007/]a anuntat Institutul National de Statistica[/url]. Spre comparatie, in luna mai, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/inflatia-anuala-a-urcat-la-un-nou-maxim-in-luna-mai-de-8-41-63783/]inflatia atingea varful de 8,41%[/url].

Evolutia a depasit asteptarile Bancii Nationale si ale analistilor, care au pus temperarea cresterii preturilor pe seama diminuarii efectelor majorarii TVA si rezultatelor bune din agricultura.

„Rezultatele au fost mai bune decat ne-am asteptat”, a declarat Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal. El a explicat ca temperarea inflatiei s-a datorat, in mare parte, reducerii preturilor volatile, in principal la legume-fructe.

„Au intrat in piata produsele ieftine, din productia autohtona, cum ar fi rosiile, cartofii si alte legume, astfel ca oferta a crescut, iar comerciantii a trebuit sa reduca preturile”, a explicat analistul Cristian Dinulescu.

Rata inflatiei s-ar fi redus si mai mult, spune Catalina Molnar, economistul sef de la RBS Romania. „Am asistat insa la o prima runda de scumpiri pe segmentul preturilor administrate, care a tinut nivelul inflatiei la peste 4%”, a explicat aceasta. Molnar remarca scumpirea biletelor CFR cu 10,1% si a serviciilor de apa, canalizare si salubritate, cu 3,7% in august, fata de luna precedenta.

Vestea buna este ca, pe fondul impactului sezonului agricol bun, economistii se asteapta ca inflatia sa coboare in lunile urmatoare sub nivelul de 4%. Royal Bank of Scotland (RBS) si-a revizuit ieri prognoza pentru finele anului de la 4,4% la 4,1%, iar Raiffeisen „de la 4,5% la 4% sau chiar sub 4%”.

Banca Nationala si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 5,1 procente la 4,6% iar pentru 2012, de la 3,6% la 3,5%.

[b]Urmeaza vestea proasta[/b]

In situatia optimista, inflatia, influentata de productia agricola excelenta, va continua sa se reduca in perioada urmatoare. Extrem de optimist, Valentin Lazea, economistul sef al BNR, a declarat chiar ca Romania are o sansa istorica in acest an, de a se apropia de inflatia zonei euro (2,5% in iulie).

“Daca politica monetara a BNR va fi sprijinita in mod ferm de politicile fiscale si salariale este posibila atingerea unei inflatii de 3,5% in 2012, cu perspective de reducere a indicatorului la sub 3% in 2013-2014”, a spus Lazea. Cititi detalii [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/lazea-avem-sansa-istorica-de-a-reduce-inflatia-aproape-de-zona-euro-67953/]aici[/url].

Interesant este insa ca toate prognozele, inclusiv cea a BNR, nu iau in calcul impactul extern (evolutia inflatiei la nivel international) si cresterea preturilor administrate, in special la energie termica si gaze. Iar in prim-plan se afla gigacaloria. Dupa ce guvernul a aprobat o ordonanta prin care au fost eliminate subventiile de la bugetul de stat pentru caldura, in multe orase din tara intretinerea ar putea creste cu pana la 60%.

“Este greu de facut, in prezent, estimari in aceasta privinta”, spune economistul Ionut Dumitru. “Avem inca multe probleme structurale care trebuie rezolvate, astfel ca evolutia inflatiei este inca volatila”, a afirmat acesta.

Daca Guvernul va dezgheta si preturile gazelor, in 2012, am putea asista la un val urias de scumpiri in economie. „Va fi un carusel al scumpirilor. Daca scumpesc gazele cu 10%, vom vedea o crestere de 12-15% la majoritatea preturilor„, a afirmat, anterior, pentru DailyBusiness.ro, economistul Ilie Serbanescu.

La fel spun si alti specialisti despre eventuala majorare a preturilor administrate. „Este incertitudinea majora. De preturile administrate depind toate prognozele”, a subliniat si Lucian Anghel, economistul sef de la BCR.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, a spus, la ultima vizita in Romania, ca preturile la gaze ar trebui sa creasca esalonat pana in 2014, mai intai pentru agentii economici si apoi pentru populatie.

Invocand protectia sociala si gradul de vulnerabilitate ridicat al populatiei, autoritatile au tinut cu dintii de preturile administrate, astfel ca s-a creat un dezechilibru major.

„Avem preturi care trebuiau dezlegate inca de acum 2 ani. Numai ca Guvernul le-a tot amanat, s-au acumulat pierderi si, in momentul in care le va da drumul, vom asista la o adevarata explozie a preturilor”, afirma analistul Cristian Dinulescu.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul sef de la ING, avertiza recent ca efectele inflationiste vor fi cu atat mai puternice cu cat amanam mai mult acest moment. De exemplu, daca pretul gigacaloriei va fi majorat, inflatia va creste cu 0,4%.

Cu cat vor creste preturile? Nimeni nu stie. Nici macar Mugur Isarescu. Intr-un raport al BNR se afirma ca „in lipsa unui calendar ferm de implementare si/sau a unor semnale oficiale clare cu privire la modificarile de preturi administrate asteptate in perioada urmatoare, nu pot fi evaluate cu acuratete nici magnitudinea si nici momentul exact ale unor eventuale ajustari”. Raportul prevede, totusi o estimare – un avans de 4,4% in 2011, urmat de un altul similar in 2012.

“Majorarea preturilor administrate, precum si fluxurile de capital volatile in contextul datoriilor suverane pun presiune asupra inflatiei, iar politica monetara va trebui sustinuta de continuarea consolidarii fiscale si a corelarii salariilor cu productivitatea”, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bnr-majorarea-preturilor-administrate-si-fluxurile-volatile-de-capital-pericole-la-adresa-inflatiei-66235/]sustine Banca Nationala a Romaniei[/url].

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Adi Minune a recunoscut că și-a înșelat soția. Cum a reacționat Cati Simionescu: „A aflat, mi-a dat și câteva palme”
Adi Minune a recunoscut că și-a înșelat soția. Cum a reacționat Cati Simionescu: „A aflat, ...
Cine sunt românii care vor plăti facturi mai mici la curent electric și gaze
Cine sunt românii care vor plăti facturi mai mici la curent electric și gaze
Românii care vând online produse importate din China riscă amenzi usturătoare. Prejudicii de zeci de milioane de lei descoperite de ANAF
Românii care vând online produse importate din China riscă amenzi usturătoare. Prejudicii de zeci ...
Noile condiţii pentru primirea salariului minim de incluziune în 2025. Ce reguli trebuie îndeplinite
Noile condiţii pentru primirea salariului minim de incluziune în 2025. Ce reguli trebuie îndeplinite
Pască fără aluat. Rețeta unui preparat tradițional de Paște cremos și care se topește în gură
Pască fără aluat. Rețeta unui preparat tradițional de Paște cremos și care se topește în gură
VIDEO Piedone face senzaţie pe TikTok. Controalele şefului ANPC au devenit virale şi au strâns sute de milioane de vizualizări
VIDEO Piedone face senzaţie pe TikTok. Controalele şefului ANPC au devenit virale şi au strâns sute ...
Burse 2025. Elevii primesc 450 de lei bursă de merit și 300 de lei bursă de reziliență și tehnologică în aprilie. Când intră banii pe card
Burse 2025. Elevii primesc 450 de lei bursă de merit și 300 de lei bursă de reziliență și tehnologică ...
Anunț de ultimă oră pentru români! Se modifică pașapoartele. De când intră în vigoare noile schimbări
Anunț de ultimă oră pentru români! Se modifică pașapoartele. De când intră în vigoare noile ...
Cod rutier 2025: Ești amendat dacă pui pe gard semne de „Parcarea interzisă” sau „Loc rezervat”? Ce valoare juridică au
Cod rutier 2025: Ești amendat dacă pui pe gard semne de „Parcarea interzisă” sau „Loc rezervat”? ...
Unde călătoresc românii de Paște. Diaspora revine acasă, iar cei din țară optează pentru destinații europene
Unde călătoresc românii de Paște. Diaspora revine acasă, iar cei din țară optează pentru destinații ...
Trump sugerează o posibilă reducere a trupelor americane în Europa, iar o decizie ar putea fi luată în funcţie de negocierile comerciale cu UE
Trump sugerează o posibilă reducere a trupelor americane în Europa, iar o decizie ar putea fi luată ...
Cum îți îmbunătățești performanța la jocurile de cazino online?
Cum îți îmbunătățești performanța la jocurile de cazino online?
Câinii de companie, acuzați că provoacă daune mediului. Studiul care îi va enerva pe proprietarii patrupezilor
Câinii de companie, acuzați că provoacă daune mediului. Studiul care îi va enerva pe proprietarii ...
Theo Rose a reacționat după ce i-a fost furată imaginea și creată cu AI: „Se iau măsuri zilele astea”
Theo Rose a reacționat după ce i-a fost furată imaginea și creată cu AI: „Se iau măsuri zilele ...
”Străzi deschise – București, Promenadă urbană” revine din 12 aprilie. Concert Vama și alte spectacole și ateliere, în acest weekend în București
”Străzi deschise – București, Promenadă urbană” revine din 12 aprilie. Concert Vama și alte ...
Sporuri ireale pentru bugetari şi în 2025. De la condiţii vătămătoare la confidenţialitate şi mobilitate
Sporuri ireale pentru bugetari şi în 2025. De la condiţii vătămătoare la confidenţialitate şi ...
Ninsori și viscol în România înainte de Florii. ANM a emis noi avertizări cod galben
Ninsori și viscol în România înainte de Florii. ANM a emis noi avertizări cod galben
Noi scumpiri pentru români înainte de Paște. INS: Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2025 a scăzut la 4,9%
Noi scumpiri pentru români înainte de Paște. INS: Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2025 a ...