- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Averea statului, incotro: Vanzare la licitatie sau management privat?

03 Feb, 23:25 • razvan.codorean
FMI preseaza Guvernul sa scoata la vanzare firmele de stat, pentru a strange mai multi bani la buget. Analistii economici afirma ca privatizarea poate fi o buna idee, daca banii obtinuti sunt folositi eficient. Altfel, mai bine angajam management privat, care sa le aduca pe profit, chiar daca pe termen lung.
Averea statului, incotro: Vanzare la licitatie sau management privat?

Tarom, CFR Marfa, Posta Romana, CEC, CNLO, Termoelectrica, Oltchim, Nuclearelectrica, Romgaz. Sunt doar cateva dintre firmele de stat pentru care statul cauta solutii. Multe dintre ele inregistreaza pierderi, iar acestea sunt suportate de la buget. Ce este de facut?

Fondul Monetar International (FMI) ar vrea ca Guvernul sa le vanda, ori la licitatie, ori prin intermediul pietei de capital. S-ar rezolva astfel, macar in parte, si problema datoriilor pe care statul le are catre mediul privat, in conditiile in care multe dintre companii sunt „campioane” la acest capitol.

Premierul Emil Boc a pus recent in discutie aceasta problema, la TVR. „Companiile de stat nu au fost reformate in ultimii 20 de ani si au reprezentat permanent surse de influenta politica pentru unii sau altii care s-au aflat la putere”, a spus prim-ministru, afirmand ca „trebuie facuta curatenie generala”.

Daca pana acum cateva luni, solutia era destul de clara, privatizarea prin intermediul bursei, Guvernul pare sa isi fi schimbat planurile. Emil Boc a facut referire la „o posibila privatizare a managementului la companiile de stat”.

Ce l-a determinat pe premier sa isi schimbe optica? Potrivit analistilor chestionati de DailyBusiness.ro, decizia ar putea avea la baza evolutia nesatisfacatoare a Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti.

„FP nu a rupt gura targului, nu a atras lichiditatea pe care o visau multi, nu a adus investitorii straini asteptati de toata lumea „, explica analistul Ilie Serbanescu.

„Daca FP n-a reusit, e normal ca statul sa isi puna problema daca, in momentul de fata, are piata de capital potentialul de a inghiti ofertele lansate de stat”, a mai spus acesta.

Guvernul si-a asumat, in vara anului trecut, un calendar ce vizeaza tranzactionarea la Bursa a 9,84% din OMV Petrom si cate 15% din Transgaz si Transelectrica, toate aceste companii fiind listate in prezent la Bursa. Planurile autoritatilor vizeaza si vanzarea a 15% din Romgaz prin intermediul unui IPO (oferta publica initiala), pretul estimat de Ministerul Economiei fiind intre 240 si 380 milioane euro.

Potrivit estimarilor specialistilor de la Wood&Company, daca statul va aduce pe BVB aceste titluri, ar putea obtine peste 580 milioane euro, luand in calcul preturile actuale.

Analistii Wood&Company au evaluat Romgaz la o valoare intre 1,6 si 2,5 miliarde euro. Valoarea aceasta ar putea creste odata cu posibila liberalizare a pretului gazelor naturale din productia interna, ceruta cu insistenta de FMI.

Goana dupa investitori

Daca bursa pare sa fi iesit, din nou, din prin-planul atentiei autoritatilor, raman doua variante. Prima o reprezinta privatizarea clasica, la licitatie, iar a doua, continuarea procesului de restructurare sub expertiza unui management privat.

Ce va alege Guvernul? Analistul Cristian Dinulescu crede ca Executivul va cauta o solutie de compromis.

„Va incerca sa vanda cel mai probabil Oltchim, unde are deja doi petitori si va forta vanzarea pachetului de la Romtelecom catre grecii de la OTE”, a declarat Dinulescu.

El mai prevede ca statul ar putea sa-si vanda actiunile pe care le detine la Petrom, cel mai probabil direct, catre actionarul majoritar OMV. De asemenea, e posibila atragerea unui investitor la CEC, care, din ce spune presedintele Radu Gratian Ghetea, are nevoie de o majorare de capital. Guvernantii ar putea cauta un investitor strategic si pentru Tarom.

„Pentru Romgaz, Nuclearelectrica, Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO) si celelalte firme din sectorul energetic, statul va alege cel mai probabil varianta unei restructurari sub un management privat, dupa modelul Franklin Tempeton – Fondul Proprietatea”, estimeaza Cristian Dinulescu.

Firma americana Franklin Templeton administreaza, in prezent, FP, in baza unui contract de management castigat in urma unei licitatii organizata de stat.

„Cred ca indiferent de firma, cel mai bine ar fi sa pastram aceste companii in portofoliul statului „, spune analistul Ilie Serbanescu.

„Externalizezi managementul, dar te asiguri ca mentii controlul pe domeniile strategice, precum energia. Sa nu uitam ce s-a intamplat la Petrom. Le-am dat resursele de petrol si gaze pe doi bani si acum fac ce vor in Romania”, afirma acesta.

Si analistul economic Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano-Americana si membru al Asociatiei Americane de Economie, crede ca cea mai buna solutie, in momentul de fata, ar fi pastrarea firmelor la stat.

„Daca vor desemna un management performant, pe criterii competitive, aceste companii ar putea fi readuse pe linia de plutire. Altfel, daca le vindem, indiferent sub ce forma, mi-e teama ca banii rezultati vor fi cheltuiti pagubos si nu vom ramane cu nimic de pe urma lor”, a spus Glavan.

„Statul nu are in prezent nicio strategie, de niciun fel. E vorba de incompetenta, dublata de interesele politico-economice ale celor aflati la putere”, a adaugat acesta.

In tabara sustinatorilor privatizariilor se afla, cum era de asteptat, americanii de la Franklin Templeton. Greg Konieczny, managerul de fond al FP, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, ca va incerca sa convinga statul sa listeze Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Prin listari vor creste veniturile la bugetul de stat prin taxele si impozitele platite de investitori, iar companiile respective vor putea strange capital”, a declarat Konieczny.

Potrivit managerului FP, cele trei complexuri energetice din Oltenia trebuie sa fie restructurate si privatizate, nu incluse in programul Guvernului de infiintare a celor doua mari companii energetice nationale.

Konieczny estimeaza ca statul ar putea strange, in urmatorii 2 ani, intre 1,5 si 2 miliarde de euro din privatizarea firmelor de stat. Interesul americanilor este evident. Daca firmele vor fi privatizate, asta va insemna un castig pentru Fondul Proprietatea, care detine pachete importante de actiuni. In final, castigurile se vor regasi si in buzunarele lor.

FMI forteaza mana statului

Analistii spun ca, din pacate, ultimul cuvant in aceasta problema il va avea FMI-ul.

Romania este condusa de FMI, care taie si spanzura. Guvernul, ca un elev silitor, noteaza sarguincios si pune in aplicare tot ce vor expertii Fondului, fara sa judece ce este bine, cu adevarat, pentru Romania”, spune, cu amar, analistul Ilie Serbanescu.

„La fel se va intampla si in cazul firmelor de stat. Daca FMI va conditiona noul acord de tip preventiv de scoaterea la mezat a firmelor de stat, Boc va semna cu ochii inchisi. Si asa vom mai pierde inca putin din suveranitate „, a mai spus analistul.

Surse apropiate negocierilor ce se desfasoara in aceste zile intre Guvern si FMI au declarat, saptamana trecuta, agentiei Mediafax, ca Fondul va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca prin vanzarea unor societati viabile statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar.

Planul de actiuni al Guvernului, elaborat in urma recomandarilor transmise de Banca Mondiala releva printre altele ca Guvernul va analiza varianta introducerii managementului privat in companiile din transport monitorizate cu Fondul Monetar International.

In cadrul acordului actual, FMI si Guvernul monitorizeaza evolutiile financiare pentru zece companii de stat, respectiv Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Metrorex, CFR Marfa, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucuresti si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci