- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Avocati: Online-ul, creantele nerecuperate si falimentele, in topul achizitiilor pe 2009

08 May, 00:03 • gecad.net
Serviciile din Internet, creantele nerecuperate si falimentele ar putea sa creasca piata achizitiilor in acest an, au declarat pentru DailyBusiness.ro partenerii firmei de avocatura Cunescu Balaciu si Asociatii, Dinu Petre si Beatrice Onica Jarka.
Avocati: Online-ul, creantele nerecuperate si falimentele, in topul achizitiilor pe 2009

Casa de avocatura, membra a retelei de consultanta Nexia, a inregistrat anul trecut venituri de 800.000 de euro si vizeaza o crestere de 10-20% in acest an. Compania a fost infiintata in 1996.

DailyBusiness.ro : Care vor fi domeniile care va asteptati sa fie mai dinamice pe segmentul de achizitii in acest an?
Dinu Petre : Cred ca serviciile din zona Internetului. Industria de advertising a fost afectata foarte puternic de criza, iar odata ce companiile de advertising vor patrunde mai puternic pe Internet, un mediu mai ieftin de promovare (deci mai convenabil pentru cei care se promoveaza), aceste afaceri vor deveni extrem de atractive. Cresterea reclamei le va aduce venituri frumoase. Totodata, acestea nu presupun nici costuri foarte mari.

DB : Poate fi considerat Internetul un domeniu vedeta pe piata de achizitii in aceasta perioada?
DP : Cred ca da, daca ne uitam care este trendul la nivel european. Internetul evolueaza cu mare viteza, numarul utilizatorilor online creste, presupune investitii mici. Un alt domeniu ma astept sa fie zona comertului cu produsele de baza, care, din cate stiu, a fost cel mai putin afectata de criza.

DB : Exista si alte domenii?
DP : Creantele de orice fel, incluzandu-le pe cele bancare, vor reprezenta o piata importanta pentru fuziuni si achizitii, luand in calcul ca, pe fondul crizei de lichiditate, acestea pot fi o sursa de cash pentru creditori. E vorba in special de creantele ipotecare de valori mari.

DB : Pe de alta parte, nu va fi dificila vanzarea acestor creante, in conditiile in care sunt garantate cu active care s-au depreciat mult in ultimul timp?
Beatrice Onica Jarka : Intr-adevar, au fost multe banci care atunci cand au acordat credite au acceptat si garantii de doar 100% din valoarea achizitiilor. In prezent, aceste credite nu mai sunt acoperite de garantii. Dar nu trebuie sa ne facem asa de mari griji pentru banci in privinta deprecierii activelor, pentru ca orice contract bancar contine specificatii potrivit carora daca s-au produs depreceri de active, atunci trebuie aduse alte garantii.

DB : Ce alte segmente ar mai putea creste piata de achzitii in 2009?
DP : Pot creste tranzactiile ca urmare a falimentelor sau a reorganizarilor de firme, aceasta fiind o piata care a crescut mult in ultimul timp. Cauzele avand ca obiect insolventa societatilor comerciale sunt mult mai numeroase in prezent decat anul trecut. In insolventa, scopul principal este realizarea de lichiditati pentru acoperirea partiala sau totala a creantelor debitorilor, iar aceste lichiditati pot fi obtinute prin vanzari efectuate de firmele debitoare. Deocamdata nu au aparut inca pe piata vanzarile de creante.

DB : Cand credeti ca va incepe vanzarea de creante? Totodata, cine sunt potentialii investitori in portofolii de creante nerecuperate?
DP : Este momentul sa se formeze o piata a creantelor nerecuperate. Potentialii investitori ar putea fi firmele de factoring.

DB : Cum merge piata achizitiilor facilitate de insolventa sau falimente?
DP : Pe partea de falimente, lucrurile avanseaza destul de greoi, deoarece termenele de judecata in procese sunt la luni distanta. Aceeasi situatie este prezenta in cazul insolventei.

DB :Ce diferente au aparut pe piata de fuziuni si achizitii fata de 2007-2008?
BOJ : In 2008 si 2007, domeniul imobiliar a fost cel care a inflorit peste masura, iar in 2009 asistam la o intrare in umbra a acestuia, dar nu cu totul. Si asta deoarece, in ultimul timp, foarte multi dintre cei care si-au achizitionat terenuri ca investitii au acum probleme in a fructifica aceste investitii. Costurile insa sunt mari pentru cei care au apelat la credite bancare. Asadar, depinde de situatia financiara a fiecarei companii. Cei care nu isi permit sa astepte vor incerca sa vanda aceste terenuri.

DB : Ce tipuri de tranzactii am putea vedea concretizandu-se pe acest segment?
DP : Cred ca vom vedea concretizandu-se partea de tranzactii „de nevoie”. In schimb, investitorii mari au inca resurse sa mai astepte nu numai un an, ci si doi pentru a-si conserva investitiile facute si a le fructifica in conditii de profitabilitate.

DB : Investitorii s-au aratat tentati sa faca achizitii, in conditiile in care preturile au scazut?
BOJ : Nu neaparat. Criza a schimbat comportamentul acestora. De exemplu, daca ne gandim la companiile mici din domenul Internet, acestea se asteapta sa fie achizitionate de companii mari de pe aceasta piata. Numai ca multi dintre jucatorii mari si-au mai redus fondurile de investitii si au intrat intr-o perioada a consolidarii si conservarii. In cazul multora dintre clienti, a crescut nevoia de consultanta pentru eliminarea riscurilor juridice si pentru conservarea patrimoniului.

DB : Cum a fost evolutia din primele 3 luni pe segmentul de fuziuni si achizitii si cum a decurs activitatea firmei in acest interval?
DP : Primele 3 luni le-as defini mai degraba ca pe un rastimp de asteptare. Lumea vede ce se intampla si isi reevalueaza pozitiile in noul tablou. Cred ca a fost mai degraba o perioada de pregatire decat una ferventa din punctul de vedere al fuziunilor si achizitiilor. In prezent, consiliem in privinta a doua tranzactii pe segmentul imobiliar. Este vorba de doua proiecte deja realizate, care au chiriasi foarte buni si sunt preluate ca investitii.

DB : Au fost intentii de achizitie care s-au amanat sau anulat din cauza crizei?
BOJ : Am avut. In ultimul trimestru din 2008, cand am avut de-a face cu adancirea crizei, achizitorii au renuntat pentru ca lucrurile nu stateau bine din punct de vedere al resurselor de achizitionare. Ni s-a intamplat de cateva ori sa avem acest raspuns din partea clientilor nostri. Anii anteriori, atunci cand se lansau discutiile de achizitie, nu s-a intamplat niciodata ca partile implicate sa renunte. Partile investesc resurse si de regula nu mai dau inapoi.

DB : Era vorba de discutii aflate in faze avansate?
BOJ : Se ajunsese deja la faza de due dilligence (audit al firmei ce urmeaza a fi cumparata – n.r.). Nu a fost un procent foarte mare de renuntari, a fost exceptia si nu regula.

DB : Cum au decurs fuziunile si achizitiile aranjate de catre firma in primul trimestru raportat la aceeasi perioada din 2008?
DP : Per total, cifra noastra de afaceri a crescut, nu exploziv, insa a crescut. Nu neaparat si pe fuziuni si achizitii. Acestea au scazut ca valoare in intervalul mentionat. Fuziunile si achizitiile au reprezentat in 2008 peste 50% din cifra noastra de afaceri.

DB : Care sunt domeniile pe care ati consiliat in achizitii in 2008?
DP : Online, real-estate, servicii. Ne-am ocupat de achizitii facute de companii romanesti, dintre care unele au si actionari straini. Totodata, nu e vorba de investitori la prima achizitie. Cei care au actionariat strain nu sunt new entry, ci companii care au mai facut achizitii, cunosc piata, au experienta in Romania.

DB : Ati oferit si consiliere pentru fuziuni in T1?
DP : Firmele nu au recurs la aceste solutii, desi punerea la comun a bunurilor le-ar putea ajuta sa valorifice mai eficient resursele. Cred ca solidaritatea de business ar fi bine sa functioneze trecand peste orgoliile personale. Poate fi vorba de fuziuni, de asociere in participatiune, deci punerea in comun a rezervelor pentru exploatarea lor cat mai eficienta.

DB : Ce alte oportunitati a adus criza pentru business-ul pe care il derulati?
DP : Au crescut cazurile de falimente. Sunt companii care incearca trimiterea in faliment a debitorilor, precum si companii care sunt in situatia de a fi actionate de creditori. Exista si situatii in care companiile isi declara singure falimentul. Toate acestea au nevoie de consultanta juridica.

DB : Care sunt firmele cele mai afectate aici?
DP : Constructiile. Scaderea cererii induce lipsa de lichiditati companiilor. Valorile cu care lucreaza dezvoltatorii sunt foarte mari, iar pierderile sunt pe masura. O transa neincasata in constructii poate genera o pierdere uluitoare pentru un companie.

DB : Cat de expuse sunt firmele la falimente si insolventa?
BOJ : Foarte expuse. De exemplu, procedura de insolventa se poate declansa si pentru o creanta de 10.000 de lei. Pericolul este insa ca, atunci cand ceilalti creditori aud ca firma a intrat in insolventa, sa incerce la randul lor sa isi recupereze datoriile. De asemenea, bancile au dreptul ca, atunci cand s-a declansat procedura de insolventa, sa ceara scadenta anticipata a creditului. Pericolul este deci ca odata cu declansarea procedurii de insolventa, firma sa intre in faliment.

DB : Ce asteptari aveti in privinta cifrei de afaceri pentru anul acesta?
DP : Pe achizitii si fuziuni nu putem anticipa nimic. In schimb, speram la o crestere pentru afacerea per ansamblu, de circa 10-20%, pentru ca avocatura face parte din serviciile esentiale unei companii. In 2008 am avut o cifra de afaceri de 780.000-800.000 de euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Poți încălzi mâncarea în caserole de plastic? Cât de periculos este pentru sănătate
Poți încălzi mâncarea în caserole de plastic? Cât de periculos este pentru sănătate
Metoda simplă prin care afli dacă pensia ta va crește sau nu de la 1 ianuarie 2025. Toți pensionarii din România trebuie să știe
Metoda simplă prin care afli dacă pensia ta va crește sau nu de la 1 ianuarie 2025. Toți pensionarii ...
Noi acuzații care i se aduc candidatului independent Călin Georgescu. Ce s-ar putea întâmpla cu economia țării
Noi acuzații care i se aduc candidatului independent Călin Georgescu. Ce s-ar putea întâmpla cu economia ...
Un nou cuplu în showbiz! Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat. Acum are o altă iubită celebră
Un nou cuplu în showbiz! Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat. Acum are o altă iubită ...
Arancini, rețeta din bucătăria italiană cu orez și carne care te va surprinde
Arancini, rețeta din bucătăria italiană cu orez și carne care te va surprinde
Călin Georgescu, întrebat dacă vrea să introducă armata obligatorie în România: „Noi nu avem de ce să intrăm într-un conflict care nu este al nostru”
Călin Georgescu, întrebat dacă vrea să introducă armata obligatorie în România: „Noi nu avem ...
Elena Lasconi a scos toate armele în campania prezidențală: „Au un singur scop: Rusia să ia România. Dacă va fi Călin Georgescu președinte nu e o garanție că oamenii vor mai avea pensii”
Elena Lasconi a scos toate armele în campania prezidențală: „Au un singur scop: Rusia să ia ...
Călin Georgescu șochează: România nu va respecta angajamentele NATO
Călin Georgescu șochează: România nu va respecta angajamentele NATO
Când devin, de fapt, cauciucurile de iarnă obligatorii. Tot ce trebuie să știe șoferii despre schimbarea anvelopelor în sezonul rece 2024
Când devin, de fapt, cauciucurile de iarnă obligatorii. Tot ce trebuie să știe șoferii despre schimbarea ...
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Iohannis declasifică secretele despre Călin Georgescu. Conexiuni TikTok cu un actor statal
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu știe ce se întâmplă”
Mădălin Ionescu are probleme de sănătate, prezentatorul a luat pauză și de la emisiune: „Dumnezeu ...
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. Doar avionul a fost 7.000 de euro
Dorian Popa își va petrece Crăciunul în New York. Artistul a dezvăluit cât l-a costat vacanța. ...
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. Care sunt prețurile de pornire
ANAF scoate la licitație un apartament cu două camere, un loc de parcare și o boxă în Timișoara. ...
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare care să o susțină pe Elena Lasconi”
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea la alegerile prezidențiale! „Am demarat ...
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
Anunț oficial făcut de BEC: Șapte partide vor intra în Parlament, în urma alegerilor din 1 decembrie
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când te sună un număr necunoscut
O nouă metodă de înșelătorie îi lasă pe români fără bani pe card. La ce să fii atent când ...
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă
Cât costă brazii naturali de la Lidl. Deja e bătaie pe ei în această perioadă