In opinia lui Baltazar, relaxarea creditarii va conduce la majorarea volumul de credite acordate segmentului retail cu aproximativ 10-15%. „Nu ne putem astepta insa la un parcurs spectaculos al creditului pentru retail, ca in anii anteriori, o evolutie, de altfel, nesanatoasa”, considera analistul financiar.
Aparitia mai multor institutii financiare ce pot acorda credite relaxate va adanci competitia din sistemul bancar. Cu toate astea, este putin probabil ca, pentru a isi consolida cotele de piata, bancile sa recurga si la scaderi semnificative ale costului produselor de creditare, considera Bogdan Baltazar.
„Institutiile financiare atrag resurse in lei la dobanzi de 6-7% si in valuta la costuri de 4-4,5%. Totodata, costurile induse bancilor de mentinerea rezervelor minime obligatorii sunt destul de mari”, explica Baltazar.
Cresterea volumului creditelor va fi capabila doar in mica masura sa absoarba fluxurile financiare ce sunt sterilizate la ora actuala de Banca Centrala. „E vorba in special de fonduri speculative care cauta fructificarea unui venit consistent pe termen scurt. BNR este ingrijorata in privinta lor, deoarece sufera de sindromul de a controla tot, dar avem de-a face cu un fenomen mai degraba sanatos”, considera Baltazar.
In ceea ce priveste creditele acordate societatilor comerciale, analistul financiar considera ca pe termen scurt va creste destul de mult volumul imprumuturilor acordate IMM-urilor, fara ca produsele destinate corporatiilor sa se bucure de aceeasi evolutie.
„Companiile din Romania, de regula multinationale, se imprumuta de la institutiile mama, asa ca nu este de asteptat sa creasca volumul creditelor acordate acestui segment”, explica analistul financiar.