Decizia Fondului Monetar International (FMI) de a reduce estimarea de crestere economica a Romaniei in acest an de la 1,3% la 0,8% este printre motivele invocate de dealeri pentru deprecierea de luni a monedei nationale, de la 4,1429 lei/euro (cursul stabilit vineri de BNR) la 4,1570 lei, cotatia medie inregistrata pe piata interbancara.
Consultantul economic Bogdan Baltazar a declarat ca actualul curs la care se tranzactioneaza moneda nationala este unul sustenabil. ”Eu prevad ca evolutia leului va continua spre o situatie de echilibru, in intervalul 4,1-4,25 lei/euro. Oamenii vor continua sa speculeze, insa cred ca ravna asta pentru speculatie va fi ceva mai redusa, cel putin pentru o perioada”, a declarat Baltazar.
El considera ca leul nu va fi afectat de scaderea estimarilor de crestere economica pentru ca estimarea Fondului (0,8%) este una realista. ”Cifra avansata de guvern, de 1,3-1,5%, este mai mult una mobilizatoare. Macar daca am realiza si nivelul de 0,8%”, a mai spus Baltazar.
Pe de alta parte, consultantul spune ca nici situatia Greciei nu mai poate influenta prea mult situatia monedelor regionale.
”Grecia negociaza in aceasta saptamana cu FMI si UE un plan de sprijin financiar, asa ca speculatiile legate de problemele Greciei nu mai sunt atat de alarmante. Ma astept ca tensiunile pe perechea euro/dolar sa se atenueze, iar asta sa influenteze si cotatia leului”, a mai spus consultantul.
Pe de alta parte, Bogdan Baltazar a declarat ca mentinerea cursului in intervalul 4,1-4,2 lei/euro nu creaza atat de multe probleme exportatorilor, pe cat reclama acestia.
”Exportatorii sa fie atenti mai mult la productivitate, decat sa stea cu ochii in ecranele Bancii Nationale ca sa fie ajutati, zic eu, neeconomic de curs”, a conchis consultantul.