Dobanzile din piata s-au mentinut usor sub acest nivel, pentru ca lichiditatea a continuat sa fie ridicata
„BNR a atras luni 5,97 miliarde lei (1,63 mld. euro) de la cele 17 banci participante la licitatie, dar dobanile nu au crescut foarte mult pentru ca in piata a revenit o suma mult mai mare, de circa 11 miliarde lei (3 mld. euro) din depozitul atras joi si din cel de acum doua saptamani”, a spus Ioan Birle, dealerul sef al Bancii Transilvania, citat de NewsIn.
El a mai spus ca bancile au preferat sa pastreze o parte din leii care au revenit luni in piata pentru constituirea rezervelor minime obligatorii cu scadenta pe 23 ale lunii, dar si pentru cumpararile de valuta care s-au accentuat in prima parte a zilei.
Luni au intrat in piata 3,2 miliarde lei (874 milioane euro), atrase in urma cu doua saptamani de BNR la o dobanda anuala de 7,50% si 8 miliarde lei (2,18 mld. euro) atrase joi de banca centrala la noua dobanda de politica monetara de 8% pe an.
La ultima licitatie, din 7 ianuarie, banca centrala a atras 4,78 miliarde lei (1,30 mld. euro) in depozite cu scadenta pe 21 ianuarie, tot la o dobanda egala cu cea de politica monetara, de 8% pe an.
BNR a reinceput, din 24 septembrie 2007, sa absoarba excesul de lichiditate din piata in depozite cu o dobanda fixa, egala cu cea de politica monetara, dupa ce timp de 11 saptamani a atras acesti bani la dobanzi ce variau de la o banca la alta.
Spre deosebire de prima parte a anului trecut, in care folosea dobanda cheie pentru remunerarea leilor in exces atrasi in depozite la o luna, banca centrala pastreaza, in prezent, acesti bani in depozite la doua saptamani.
Faptul ca BNR atrage bani pe perioade mai scurte de timp permite bancilor sa isi controleze mai bine lichiditatile, sustin analistii si dealerii din piata.