„In pofida cresterii veniturilor nete bancare, costul net al riscului de credit a influentat in mod negativ profitabilitatea bancii”, au spus oficialii bancii.
In acelasi timp, BCC a inregistrat un profit operational de 52,813 milioane de lei, de 3,6 ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand a fost de 14,426 milioane de lei.
„Am realizat profit operational in conditiile in care, in aceasta perioada, BCC s-a aflat intr-un amplu proces de reorganizare care a vizat, in principal, activitatile de vanzare si de redefinire a caracteristicilor produselor si serviciilor, de lansare de noi produse. Pe de alta parte, situatia economica precara are o influenta directa si ridicata asupra nivelului costului net al riscului de credit, care ne-a afectat in mare masura rezultatul exercitiului financiar curent”, a declarat Nicolae Surdu, directorul general al Bancii Comerciale Carpatica.
Costul net al riscului de credit a crescut de la 8,553 milioane de lei, in septembrie 2009, la 168,15 milioane de lei la finele lunii septembrie 2010 pe fondul deprecierii calitatii portofoliului de credite.
Portofoliul de credite s-a diminuat de la 1,223 miliarde de lei la 984,353 milioane de lei, in principal ca urmare a cresterii volumului provizioanelor de risc de credit.
Totodata, depozitele atrase de la clientela nebancara au crescut de la 1,863 miliarde de lei la 1,969 miliarde de lei.
Raportul credite/surse atrase de la clientela nebancara este subunitar, banca inregistrand o pozitie foarte buna in ceea ce priveste lichiditatea. Indicatorul de lichiditate calculat in conformitate cu cerintele BNR (limita minima 1) a fost de 1,68.
Veniturile nete bancare au fost de 155,175 milioane de lei, fiind cu 30,4% mai mari decat cele inregistrate in perioada similara a anului trecut.
Raportul cost/venit, inainte de provizioane, a fost de 61,4%, fiind imbunatatit fata de septembrie 2009 cand a inregistrat valoarea de 81,5%.
Raportul credite/surse atrase de la clientela nebancara a inregistrat o valoare subunitara de 0,43 comparativ cu valoarea de 0,54 la finele anului trecut, indicand o lichiditate buna.
Activele bilantiere au fost de 2,994 miliarde de lei, fiind cu 16,8% mai reduse fata de valoarea inregistrata la finele anului 2009, in principal, ca urmare a reducerii operatiunilor de tip REPO cu institutiile de credit si a scaderii soldului creditelor.
Banca detine o retea formata din 172 sucursale si agentii si 233 de ATM-uri.
Banca Comerciala Carpatica este o institutie financiara cu capital social majoritar romanesc, ale carei actiuni sunt listate la categoria intai a Bursei de Valori Bucuresti.