- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Banca Romaneasca, eliminata de pe piata pensiilor obligatorii

28 Jul, 21:38 • adrian.mihaltianu
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis saptamana trecuta retragerea avizului de functionare a Bancii Romanesti ca depozitar al fondurilor de pensii administrate privat obligatorii (Pilon II) din cauza "neexercitarii activitatii de depozitare pe o perioada de un an", au spus pentru DailyBusiness.ro oficialii arbitrului pensiilor.
Banca Romaneasca, eliminata de pe piata pensiilor obligatorii

Contactati de catre DailyBusiness.ro, reprezentantii bancii au confirmat ca nu au avut activitate in ultimul an, insa nu au facut alte comentarii.

Totodata, Banca Romaneasca, membra a Grupului National Bank of Greece, a fost radiata din Registrul CSSPP – Pilon II.

„Conform legii, depozitar este institutia de credit din Romania, autorizata de Banca Nationala a Romaniei, in conformitate cu legislatia bancara, ori sucursala din Romania a unei institutii de credit, autorizata intr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, avizata de Comisie pentru activitatea de depozitare, careia ii sunt incredintate spre pastrare, in conditii de siguranta, toate activele fiecarui fond de pensii administrat privat„, au mentionat oficialii CSSPP.

Acestia au subliniat ca depozitarul nu are impact asupra pietei pensiilor private, neavand un rol direct in piata.

Conform CSSPP, in Pilonul II sunt avizati in prezent 5 depozitari: Banca Comerciala Romana S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Bancpost S.A., ING Bank N.V. Amsterdam Sucursala Bucuresti si Raiffeisen Bank S.A.

Banca Romaneasca a fost avizata ca depozitar in martie 2009, iar in prezent a ramas depozitar doar pe Pilonul III – pensii private facultative.

Reprezentantii arbitrului pensiilor private, au precizat ca nu exista noi cereri de avizare pentru depozitari.

Piata pensiilor private obligatorii (Pilonul II) a ajuns la active nete de 3,379 miliarde de lei la sfarsitul primelor 6 luni ale acestui an si peste 5 milioane de participanti.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) estimeaza ca nivelul activelor nete administrate de fondurile de pensii obligatorii (Pilon II) va ajunge pana la finele acestui an la aproximativ 4,6 miliarde de lei (0,85% din PIB).

Urmărește Daily Business pe Google News