Astfel, din 25 decembrie, Banca Romaneasca va aplica indicii de referinta valabili in 15 decembrie, pentru calculul dobanzii la creditele in valuta, la care va adauga marja contractuala, ce ramane nemodificata.
La creditele in euro, rata dobanzii de referinta se va reduce de la 4,958% la 3,3290%, la credite ipotecare in dolari de la 2,8162% la 1,8712%, in timp ce la credite ipotecare in franci elvetieni rata dobanzii de referinta va scadea de la 2,7183% la 0,8167%.
Totodata, Banca Romaneasca va majora dobanda de referinta pentru creditele in yeni, de la 0,8856% la 0,9454%, se arata in comunicat.
De asemenea, la creditele imobiliare in euro si dolari, rata dobanzii de referinta se va diminua la aceleasi valori ca si pentru creditele ipotecare.
Pe de alta parte, banca a anuntat ca va pastra nemodificata rata dobanzii de referinta folosita la calculul dobanzii variabile la creditele in moneda nationala la nivelul actual, de 12,80%, desi indicele ROBOR din data de 15 decembrie 2008 inregistra o valoare de 15,53%.
Directorul general Bancii Romanesti, Andreas Maragkoudakis, declarase, pentru NewsIn, ca banca va reduce dobanzile la credite, in ciuda costului ridicat al finantarii, pentru a evita neplata creditelor de catre clientii bancii.
„Prognoza mea e ca bancile vor trebui sa se regleze pentru a nu avea multe credite neperformante. Noi ne vom regla dobanzile la un nivel la care credem ca oamenii vor putea plati, in ciuda costului mare de finantare”, a spus Maragkoudakis.
Maragkoudakis a mai spus ca se asteapta ca, in 2009, la nivelul intregului sistem bancar romaneasc, rata creditelor neperformante sa ajunga la 7% pe creditele de nevoi personale si pana la 3% pe creditele ipotecare.
Banca are o retea de 145 de sucursale si vrea ca in 2009 sa se extinda cu cel mult 10 unitati, conform datelor furnizate de presedintele bancii.
La finalul acestui an, subsidiara din Romania a grupului grecesc National Bank of Greece (NBG) asteapta un profit de 23 milioane euro, cu 45% peste estimarile initiale, si active de 2,8 miliarde euro.
Banca Romaneasca are un capital social de 160 de milioane euro si va ajunge la finalul acestui an la o capitalizare de aproximativ 210 milioane euro, se arata in comunicat.
Banca Romaneasca este detinuta in proportie de 88,86% de catre cel mai mare grup bancar elen, NBG, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) are o participatie de 10,18%.
National Bank of Greece mai controleaza in Romania, in afara de Banca Romaneasca, si companiile ETEBA Romania, Societatea de Asigurare-Reasigurare Eleno-Roma.