„Copiem reducerea de politica monetara decisa de BNR, de 0,5 puncte procentuale si coboram ratele la toate creditele noi in lei, incepand de astazi, dupa ce am redus, tot cu atat, si ratele la depozite”, a spus Rekkers, citat de Mediafax.
El a afirmat ca si pentru creditele existente se analizeaza o eventuala reducere a dobanzilor, dupa ce a existat deja o scadere de 0,5 puncte procentuale la inceputul lui ianuarie.
In ceea ce priveste imprumuturile in valuta, Rekkers a mentionat ca si acolo dobanzile scad pas cu pas.
Referitor la lichiditatea Bancii Transilvania, oficialul bancii a declarat ca, in prezent, nu se negociaza niciun imprumut cu institutiile financiare internationale.
„Avem lichiditate si nu avem nevoie de resurse de afara. Avem resurse sa investim, inclusiv in modernizarea IT”, a spus directorul general al bancii.
Numarul tranzactiilor pe carduri a sporit cu 32% in 2009
Pe de alta parte, Leontin Toderici, directorul executiv pentru operatiuni al BT, a afirmat ca numarul de tranzactii pe carduri a crescut in 2009 cu 32%, iar tranzactiile, in general, au avansat cu 27%.
El a precizat ca au existat scaderi in ceea ce priveste platile in lei, aratand ca „au fost firesti” in contextul reducerii numarului de plati prin trezorerie.
„Si pe zona de case de schimb valutar am avut o scadere a numarului de tranzactii, dar pe restul segmentelor am inregistrat cresteri”, a spus Toderici.
Pe de alta parte, Rekkers a mentionat ca numarul trantactiilor prin Western Union desfasurate prin Banca Transilvania a crescut de la 700.000 la 900.000 in 2009, fiind stimulate de faptul ca in Spania s-a realizat o reducere a comisioanelor, iar cota bancii pe acest segment depaseste 20% in prezent.
Rekkers a reiterat ca Banca Transilvania este o institutie cu capital romanesc si ca vrea sa ajute mediul de afaceri local.
Bank of Cyprus a cumparat, in decembrie, 9,7068% din titlurile Bancii Transilvania, pentru 58 milioane de euro, si a devenit astfel al doilea mare actionar al bancii, dupa Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care controleaza 14,98% din titluri.
In actionariatul bancii din Cluj-Napoca se mai regaseste Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie, care detine direct si indirect aproape 5% din titluri.