„Au fost zvonuri, noi am reactionat si nu am sesizat retrageri semnificative de la Banca Transilvania. Au fost intr-adevar in ultima perioada retrageri de la toate bancile din Romania, insa nu semnificative”, a spus Rekkers, citat de NewsIn.
Banca Transilvania a fost in ultimele saptamani vizata de zvonuri legate de trainicia bancii, la care a reactionat si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
„Legat de Banca Transilvania, acest atac informatic seamana ca doua picaturi cu ce s-a petrecut in 2000 cu BCR, insa acum situatia s-a linistit mult mai repede, media a fost mult mai matura si putini au mai muscat din momeala aceasta”, a declarat Isarescu, in 13 octombrie.
Guvernatorul a amenintat ca BNR va lua masuri extrem de drastice, inclusiv de retragere a licentei, daca se dovedeste ca zvonurile privind problemele unor banci din Romania au pornit din sistemul bancar.
Rekkers a precizat ca banca dispune de finantare din partea unor parteneri precum IFC sau BERD si ca imprumutul obtinut de la IFC, in valoare de 102,5 milioane euro, ii va permite cu atat mai mult sa acorde imprumuturi pentru IMM-uri si persoane fizice, principalele segmente pe care mizeaza banca.
„In fiecare an, BT iese pe piata si cauta finantare. E o activitate normala, care arata ca exista in continuare acces la finantarea in euro”, a mai spus Rekkers. El a precizat ca si in 2006 si 2007, BT a primit credite de cate 60 milioane euro de la IFC.
Creditul de 30 milioane euro de la IFC este cu scadenta la 7 ani, iar restul de 72,5 milioane euro, obtinut prin facilitatea de credit, are scadenta la 3 ani.
Banca Transilvania are titluri de stat in valoare de 550 mil. lei
Banca Transilvania are titluri de stat in valoare de 550 milioane lei (circa 150,7 mil. euro), a spus Robert Rekkers, adaugand ca banca a apelat miercuri la facilitatea de credit oferita de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
„Banca Transilvania nu a apelat saptamana trecuta la credit lombard, insa a facut-o saptamana aceasta”, a anuntat Rekkers.
„Este o operatiune normala. Noi mai apelam, in caz de nevoie, la facilitatea de credit oferita de BNR, mai ales ca avem titluri de stat si o putem face”, a specificat Rekkers.
Creditul lombard – sau facilitatea de credit – este oferit de BNR bancilor care au nevoie de lichiditate, dar care trebuie sa garanteze cu titluri de stat. In prezent, dobanda anuala la creditul lombard este de 14,25%, fiind stabilita la 4% peste dobanda de politica monetara.
Rekkers a mai spus ca Banca Transilvania se concentreaza pe lei si este „destul de restrictiva” in acordarea de finantari in euro.
„In prezent, pe lei, dobanzile in piata sunt mari, dar noi nu vrem sa creditam in conditii exagerate. In plus, ma astept pentru saptamana viitoare la o scadere a dobanzilor la un nivel mai acceptabil”, a aratat Rekkers.
Banca Transilvania a inregistrat in primele 9 luni din 2008 un profit net de 396,62 milioane lei (109,26 milioane euro), cu 197% mai mare decat cel din aceeasi perioada a anului anterior, mai mult de jumatate din castig rezultand din vanzarea participatiei detinuta de banca la asiguratorul Asiban.