Banca Transilvania intră în atenția Conciliului Concurenței, asta după ce recent a anunțat faptul că intenționează să preia toate activele OTP Bank din țara noastră. După cum explică autoritățile, această tranzacție vizează toate subsidiarele din România ale grupului, dar și fundația pe care banca a înființat-o în țara nostră, transmite News.ro.
„Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Banca Transilvania S.A. intenţionează să preia companiile OTP Bank România S.A., OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L., subsidiarele OTP Consulting România S.R.L, OTP Advisors S.R.L., precum şi Fundaţia OTP Bank Romania”, transmit oficialii din Consiliul Concurenței.
Preluarea de către Banca Transilvania a tuturor activelor OTP din România reprezintă una dintre cele mai importante mișcări de pe piața financiar bancară din țara noastră din 2024. Astfel, Consilul de Administrație BT, instituția bancară cu cele mai mari active de pe piața locală, a aprobat pe 8 februarie 2024 achiziţionarea a 100% din acţiunile grupului.
În urma acestei tranzacții care a ajuns la 347,5 milioane euro, după cum arată datele de la Bursa de Valori Valori Bucureşti (BVB), BT a preluat toate entitățile și subsidiarele OTP Bank din România: OTP Bank România S.A., OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L., subsidiarele OTP Consulting România S.R.L, OTP Advisors S.R.L., precum şi Fundaţia OTP Bank România.
Aceasta nu este prima dată când Banca Transilvania își întărește poziția pe piața locală prin preluarea competitorilor. Astfel, de-a lungul timpul, BT a cumpărat şi Volksbank, Banc Post, Idea Bank, dar şi Victoriabank şi Microinvest din Republica Moldova.
Banca Transilvania are în prezent o capitalizare de 22,2 miliarde lei. BT este principala companie a Grupului Financiar Banca Transilvania, care oferă servicii financiare în România, precum servicii bancare, servicii de investiţii, servicii de administrare a portofoliilor şi leasing.
În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această tranzacţie pe care BT vrea să o finalizeze trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege. Eventualele observaţii şi puncte de vedere pot fi transmise autorităţii de concurenţă în termen de 20 zile.