„Rezultatele obtinute in prima parte a acestui an sunt, si de aceasta data, promitatoare. Focusul nostru a fost cresterea sustenabila a profitului si a cotei de piata. Stim ca anul 2011 va fi, in continuare, cu provocari, tocmai de aceea suntem precauti, dar pregatiti pentru a atinge obiectivele stabilite pentru acest an”, a declarat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.
In ceea ce priveste [b]activele bilantiere[/b], acestea sunt in crestere, astfel ca la sfarsitul primelor sase luni din 2011 acestea au fost de 22,667 miliarde lei, in comparatie cu finalul anului trecut, cand erau de 21,589 miliarde lei.
In primele 6 luni ale anului, veniturile din operatiuni financiare au crescut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 57,64 milioane lei, iar veniturile din dobanzi au crescut cu 2%, la 500 milioane lei. Veniturile din comisioane s-au mentinut la aproximativ acelasi nivel, ajungand la 176,92 milioane lei.
In ceea ce proveste [b]profitul operational[/b], acesta este de 380,49 milioane lei, in scadere usoara fata de S1 2010, cand a fost de 390 milioane lei.
Profitul brut realizat de Banca Transilvania in primul semestru al acestui an este de 85,26 milioane lei, fata de 60,03 milioane lei, cat a fost inregistrat in primul semestru al lui 2010.
Cheltuielile nete cu provizioanele inregistrate in S1 2011 au fost de 295 milioane lei, diminuate fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent cu 35 milioane lei. Din aceste rezultate reiese faptul ca sunt inregistrate semne de stabilizare in ceea ce priveste calitatea portofoliului de credite.
Cheltuielile operationale au crescut cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind de 366 milioane lei. Aceasta crestere a fost determinata de extinderea retelei de unitati a Bancii Transilvania, de majorarea contributiei la Fondul de Garantare a Depozitelor de la 0,2% la 0,3%, aplicat soldului depozitelor, precum si de cresterea – cu 5% – a cotei privind TVA-ul. Tot ca urmare a extinderii activitatii Bancii Transilvania au crescut, cu 6%, cheltuielile cu personalul, fata de perioada similara a anului trecut, de la 164,54 milioane lei, la 173,73 milioane lei.
La Banca Transilvania, portofoliul de credite este in crestere cu 7%, preponderent in lei, soldul ajungand la 14,263 miliarde lei, la finele lunii iunie. In cadrul acestui portofoliu, 61,76% reprezinta creditele pentru companii, iar 38,24% sunt imprumuturile acordate persoanelor fizice.
Soldul provizioanelor a crescut la Banca Transilvania cu 19% in primele 6 luni ale acestui an, de la 1,356 miliarde lei, la 1.611 miliarde lei, in conditiile unui focus pe managementul riscului, adaptat contextului economic actual.
[b]Creditele neperformante[/b], cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 8,32% din totalul portofoliului de credite, in primul semestru al anului 2011.
Agentia de evaluare financiara Fitch a reconfirmat ratingul Bancii Transilvania, cu perspectiva stabila, pentru creditele pe termen lung, acordate in valuta, calificativul fiind „BB-„, precum si pentru cele pe perioada scurta, acesta fiind „B”. Conform Fitch, acest rating reflecta in special structura diversificata si stabila de finantare, precum si nivelul confortabil al lichiditatii bancii.