Plafonul initial de garantare, la dispozitia Bancii Transilvania, a fost de 17 milioane euro, suplimentat, in luna octombrie 2009, cu 10 milioane euro.
Noua suma este destinata celor care au incheiat deja sau vor incheia ante-contracte de vanzare – cumparare a unui imobil, pana la data de 15 februarie. Creditele sunt acordate pentru achizitionarea de locuinte terminate sau in constructie, precum si pentru cele care urmeaza sa fie construite, se arata in comunicat.
„Este cea de a doua suplimentare pe care Banca Transilvania o primeste din partea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Vom folosi aceasta oportunitate pentru cresterea ritmului creditarii, dar si pentru a ajuta cat mai multi oameni sa aiba casa lor”, a declarat Robert C. Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.
BT a acordat pana acum aproape 600 de credite „Prima Casa”, iar alte 100 de dosare, in suma de 2,5 milioane euro, se afla in diferite stadii de aprobare.
Interesul clientilor fata de acest program este in continuare foarte ridicat, fiind cautate mai ales creditele pe termen lung, pe perioade cuprinse intre 20 si 30 de ani. In general, valoarea creditelor contractate este cuprinsa intre 25.000 si 57.000 de euro si variaza in functie de orase, regiuni, respectiv de valoarea imobilelor din aceste piete.
Banca Transilvania acorda finantari pentru Prima Casa atat in lei, cu o dobanda de 10,65% pe an, la care se adauga comisionul de gestiune de 0,2% pe luna, cat si in euro, cu o dobanda de 4,7% pe an (Eurobor la 3 luni + 4 puncte procentuale).
Conventia dintre Banca Transilvania si Fondul de Garantare BT a fost semnata in iulie 2009 si tot atunci banca a aprobat primul credit in cadrul programului Prima Casa.