In opinia lui Lionachescu, ideea ca o fondurile europene ar fi sursa de dezvoltare pentru Romania este o iluzie, o fata morgana, „pentru ca a trebui sa ai capacitatea sa vii cu proiecte foarte puternice, pentru ca accesul in sine este foarte dificil”.
In schimb, in paralel cu relatiile cu tarile europene, Romania ar trebui sa isi construiasca o relatie speciala cu Turcia si China, tari care au reusit sa creasca in criza si de care ne leaga similitudini economice.
Replicand managerului local, Mugur Isarescu a spus insa ca fondurile europene, care se aloca doar pentru anumite destinatii (prioritare pentru economie n.r.) sunt singura sansa de dezvoltare sustenabila a Romaniei.
„Dar economia are capacitate de absorbtie limitata (a fondurilor n.r.)”, este de parere guvernatorul. In opinia acestuia, antreprenorii s-au obisnuit sa faca bani rapid si usor, ceea ce demonstreaza ca avem o problema culturala.
O alta idee adusa in discutie de Lionachescu a fost aceea ca Romania risca sa intre intr-o a doua faza a crizei din cauza sistemului bancar, care este insuficient restructurat, deoarece bancile nu au scapat de creditele neperformante din bilanturi. Bancile ar trebui sa dea drumul la credite pentru a stimula economia.
Opinia nu este insa sustinuta de multi dintre bancheri, care spun ca nu au cum sa isi asume riscul creditarii companiilor, care inca o duc rau. Astfel, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, considera ca bancile nu au cum sa crediteze economia inainte ca aceasta sa dea semne de revenire.
Doru Lionachescu este de parere insa ca bancilor ar trebui sa li se aplice mecanisme de stimulare si sanctionare, asa incat acestea sa inceapa sa dea credite.