Robor este de regula luata ca dobanda de referinta pentru calcularea dobanzilor variabile la credite, ce sunt compuse din dobanda interbancara careia i se adauga o marja.
„Robor (rata dobanzii la depozitele in lei atrase) este dobanda de referinta din Romania. Daca acum cateva luni nivelul acesteia era de 6% pe an, acum a crescut la 11% pe an”, a spus Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, prezent la seminarul „Creditul bancar: noile frontiere”, organizat vineri de Finmedia.
„Daca stabilim Robor ca dobanda de baza pentru credite, din cauza volatilitatii sale, clientul poate avea surpriza ca nivelul acesteia, si implicit al ratelor pe care le achita, sa se modifice foarte mult. Intr-un interval foarte scurt dobanda poate creste mult”, a mai spus Ghetea.
Acesta a argumentat ca, in cursul aceleiasi luni, fluctuatiile dobanzii sunt mari, din cauza lichiditatii din piata.
„Robor creste in preajma datei de 23 ale lunii, odata cu constituirea rezervelor minime obligatorii si cand apare criza de lichiditate ca urmare a sosirii scadentei pentru plata taxelor, iar in afara acestor perioade scade brusc. Robor nu mai poate fi considerata o dobanda de baza, din cauza volatilitatii”, a afirmat seful CEC.
La randul sau, Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank Romania, sustine ca riscul aferent creditelor in lei, ponind de la evolutia dobanzii interbancare Robor, este extrem de mare.
Oprescu a aratat ca, pe fondul instabilitatii valutare, ar fi fost normal ca bancherii sa incurajeze creditul in lei, preintampinand astfel riscul aferent creditelor in valuta, ce este generat de fluctuatia cursului. „In momentul de fata, riscul indus de volatilitatea Robor este insa de 10 de ori mai mare decat cel care vine din evolutia cursului”, a subliniat acesta.
Ghetea a mentionat totodata ca bancile au posibilitatea de a acorda credite in lei in functie de prime rate, adica dobanda cea mai buna pe care banca o poate oferi unui client.
Din pacate, aceasta prime rate nu poate fi folosita in fiecare caz de banca, reglementarile pietei bancare considerand ca ea „nu ofera predictibiliate”, in timp ce aceleasi reglementari considera Robor drept predictibila, sustine Ghetea.
Conform unor date prezentate de presedintele Alpha Bank, structura creditarii este foarte diferita in Romania fata de restul Europei, pe piata locala predominand credite de consum in detrimentul celor ipotecare si cele pe termen scurt in detrimentul celor pe termen lung.
„Cum ii pot insa calcula clientului un pricing (cost al creditului – n.r.) pe 10 ani, in conditiile in care nu avem un profil de dobanda pe termen lung?”, se intreaba retoric Oprescu.