Private Banking-ul implica servicii bancare de managament al investitiilor dar si de creditare pentru persoanele foarte bogate. Doar cateva banci din Romania pun la dispozitia clientilor acest serviciu. Primele institutii care au intrat pe segmentul private banking au fost ING Bank si UniCredit Tiriac Bank, acestora alaturandu-li-se BRD SocGen, Banca Comerciala Romana (BCR), Raiffeisen Bank sau Bancpost.
Termenul de „foarte bogat” are acceptiuni diferite pentru bancherii romani. Daca in cazul Raiffeisen Bank au acces la servicii de private banking clienti cu active lichide de peste 40.000 de euro, la BRD-Soc Gen si ING Bank Romania pot beneficia de managerierea activelor in acest sistem doar cei care dispun de conturi de peste 100.000 de euro.
In cazul UniCredit Tiriac Bank si BCR, valoarea minima a conturilor este de 75.000 de euro. Banii nu sunt singurul criteriu dupa care banca se orienteaza atunci isi analizeaza potentialul client. „Analizam si detinerile patrimoniale ale clientilor, dar si potentialul de crestere al acestora”, a declarat pentru DailyBusiness Dana Bajescu, director, grupul BRD Dorobanti.
Valoarea activelor totale administrate de institutiile financiare e greu de aproximat in conditiile in care putine banci accepta sa vorbeasca despre cuantumul acestora. Raiffeisen Exclusive, divizia de private banking a Raiffeisen Bank, administreaza 210 de milioane de euro (7% din totalul depozitelor Raiffeisen Bank, ce insumau la jumatatea anului peste 3 miliarde de euro), avand in portofoliu peste 700 de clienti.
La randul sau, UniCredit Tiriac Bank are pe segmentul private banking 1.000 de clienti, conturile acestora insumand 170 de milioane de euro (11,14% din depozitele bancii la jumateta anului, care insumau 1,5 miliarde de euro). In cazul BRD SocGen, valoarea medie a conturilor este de aproximativ 650.000 de euro, a precizat Dana Bajescu.
Tratament preferential
Clientii de private banking sunt persoane fizice implicate de regula in activitati economice foarte lucrative. „E vorba de intreprinzatori (detinatori de companii), manageri din companii multinationale, precum si persoane care au intrat in posesia unor mosteniri importante sau carora le-au fost retrocedate proprietati de mare valoare. Avem, de asemenea, clienti care au obtinut venituri importante din investitii imobiliare”, a explicat pantru DailyBusiness Sorana Tetik, Director Private & Personal Banking, ING Romania.
De conturile clientilor se ocupa de regula un consilier bancar, care adapteaza solutiile de investitii puse la dispozitie de banca la particularitatile clientului.
„Este importanta crearea unei relatii personalizate, pe termen lung, in afara limitelor presupuse de serviciile si produsele oferite prin unitatile standard ale bancii. Exista posibilitatea stabilirii unor intalniri la sediul ori domiciliul clientului, efectuarea operatiunilor bancare printr-un simplu apel telefonic si altele”, explica Dana Bajescu.
„Consultanta profesionala, rapiditatea operatiunilor si confortul diferentiaza clar aceste servicii de cele oferite prin intermediul unei agentii obisnuite”.
In cazul UniCredit Tiriac Bank, sfera de consiliere de care poate beneficia clientul poate depasi domeniul bancar.
„Trecand dincolo de operatiunile standard, de multe ori clientul este consiliat si in domenii care nu au legatura in mod direct cu sistemul bancar, beneficiind si in acest caz de expertiza colegilor din grup. Spre exemplu, acesta poate primi sfaturi legate de achizitii real estate in strainatate”, explica pentru DailyBusiness Monica Ionescu, Director Private Banking UniCredit Tiriac Bank.
Acelasi consilier se va ocupa de operatiunile curente ca plati, schimburi valutare si monitorizarea tranzactiilor cu carduri. „Nici partea de finantare nu este uitata, astfel ca in momentul in care apare necesitatea unor finantari de proiecte/investitii, consilierul private banking prezinta speta colegilor responsabili cu acest tip de operatiuni si impreuna cu acestia propune solutii personalizate in functie de specificul solicitarii”, completeaza Monica Ionescu.
Costurile pe care clientii trebuie sa le achite pentru administrarea conturilor pot fi comisioane percepute pentru administrarea activelor si taxe pentru tranzactiile efectuate.
„In momentul de fata nu percepem nici un comision de administrare a activelor. Singurele taxe si comisioane sunt cele aferente tranzactiilor efectuate in contul clientului”, precizeaza Sorana Tetik.
Investitii de private banking
Investitiile sunt facute in functie de valoarea contului si de preferintele clientului. In cazul BCR, plasamentele difera in functie de cuantumul activelor, gradul de risc pe care acesta este dispus sa il asume, randamentul previzionat a fi obtinut, orizontul de timp al investitiei.
„Pentru investitiile pe termen scurt punem la dispozitia clientilor gama completa de depozite la termen in lei si valuta, cu dobanzi raportate la pietele internationale alaturi de ING Cont-Rol – contul curent cu cel mai mare randament de pe piata. Pentru investitiile pe termen mediu si lung le oferim clientilor posibilitatea achizitionarii de actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti si Rasdaq. Investitiile in obligatiuni reprezinta o alta solutie pentru investitiile pe termen mediu si lung”, a spus Sorana Tetik.
Pentru conturi de valoare mare, clientii pot beneficia de investitii in active tranzactionate pe piete straine, bancile locale membre ale grupurilor financiare internationale punand la dispozitia clientilor romani serviciile de investitii existente la nivelul grupului.
Raiffeisen Exclusive, divizia de private banking a Raiffeisen Bank, diversifica serviciile in functie de patrimoniul clientului, oferind clientilor care dispun de conturi ce depasesc 1 milion de euro si care isi doresc portofolii mai sofisticate posibilitatea de a beneficia de instrumente financiare pe pietele externe prin intermediul bancii Kathrein & Co – banca de investitii private detinuta de Raiffeisen Zentralbank Österreich AG in Austria.
In cazul BRD, „Gestiunea patrimoniala poate presupune si plasamente in afara bancii, in instrumente ale pietei de capital, de exemplu, care se realizeaza in principal prin societatea de brokeraj a bancii, BRD Securities, care poate efectua plasamente pe marile piete de capital ale Europei, cum ar fi Londra, Paris, Geneva sau Zurich. Pe de alta parte, filiala Societe Generale Asset Management poate contribui la proiecte care vizeaza gestiunea de patrimoniu (fonduri monetare)”, a declarat la randul sau Dana Bajescu, de la BRD.
„Abia acum clientii incep sa se obisnuiasca cu maturitati mai lungi, in timp ce pana acum majoritatea preferau un castig rapid”, comenteaza Sorana Tetik de la ING.