„Incepand cu trimestrul al patrulea din 2008, unele credite au inceput sa aiba probleme la rambursare din doua motive. Primul este criza, iar o parte din populatie chiar nu a mai putut sa plateasca. Acum ma refer si la ce se va intampla maine, daca populatia considerata angajata bugetar, care va avea veniturile reduse si care are credite la noi, va mai putea sa plateasca? Nu”, a spus, joi, Catalin Parvu, directorul general al Piraeus Bank Romania.
„Trebuie sa restructuram 30% din portofoliul de credite. Cam atat reprezinta imprumuturile acordate bugetarilor. Asta inseamna costuri, iar veniturile raman la fel”, a adaugat Parvu, citat de Mediafax.
El a precizat ca un al doilea motiv pentru care creditele s-au confruntat cu probleme la rambursare a fost gradul de supraindatorare.
Parvu anticipeaza ca segmentul de retail banking va stagna sau va scadea foarte usor, din cauza gradului de indatorare ridicat, veniturilor micsorate, reducerii increderii in contractarea creditelor de consum si incetitudinilor privind preturile din sectorul imobiliar.
„Ne asteptam sa existe un al doilea val de restructurari din cauza masurilor de austeritate. Sistemul bancar este pregatit ca sa faca cu brio. S-a vorbit ca 25-30% din clientii sectorului bancar vor fi afectati de reducerea veniturilor”, a spus, la randul sau, Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank Romania.
El a aratat ca posibilitatile de restructurare sunt in prezent mai avansate comparativ cu 2009 si ca nu se va mai discuta despre restructurari pentru clienti care si-au pierdul locul de munca, ci pentru persoane cu venituri mai reduse, proces mult mai usor de realizat din punct de vedere al sistemului bancar.
Potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei, o cincime de creditele destinate populatiei au fost acordate de banci salariatilor din sectorul public, ceea ce reprezinta aproximativ 20 de miliarde de lei (4,8 miliarde euro).