O proportie ridicata a managerilor din bancile romanesti au demonstrat o cunoastere excelenta a aspectelor implicate in combaterea spalarii banilor si un puternic angajament in abordarea acestora.
Costurile medii generate de operatiunile Anti Money Laundery (AML), impotriva spalarii banilor, au crescut la nivel global cu 58% in ultimii 3 ani. Principalele domenii in care s-a investit au fost monitorizarea tranzactiilor, pregatirea profesionala a angajatilor si respectarea listelor negre (organizatii despre care se crede ca ar face tranzactii suspecte). Desi bancile folosesc cele mai avansate sisteme IT, evolutia rapida din domeniu face ca vigilenta angajatilor sa fie mai importanta decat acestea.
Activitatea de AML si prevenirea finantarii actelor de terorism reprezinta un scop comun al institutiilor financiare internationale. Acestea se confrunta cu o modificare constanta a legislatiei, dar si a tehnologiei de operare, astfel incat importanta unor sisteme eficiente de controlare si stopare a acestor amenintari devine din ce in ce mai importanta.
„Serviciile Forensic din cadrul KPMG care vin in sprijinul institutiilor financiare, in eforturile lor de combatere a spalarii banilor, cunosc o cerere tot mai mare in prezent din partea clientilor romani, si ne asteptam la o dezvoltare a acestora în viitor”, a declarat Gabon Amon, forensic senior manager la KPMG Romania.
„In Romania, cadrul de reglementare care afecteaza bancile si institutiile financiare a devenit mai strict, nu numai ca rezultat al intensificarii activitatilor de prevenire a spalarii banilor la nivel global, dar si ca rezultat al noilor angajamente asumate de Romania in calitate de stat membru UE”, a mai spus Amon.
In decembrie 2007 au fost publicate rezultatele celui de-al doilea studiu KPMG despre spalarea de bani, care a avut ca focus modul in care bancile au abordat fenomenul si progresul pe care l-au facut de la primul studiu, realizat in 2004.