- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bancherii tin cu dintii de dobanzile la credite, dar le-ar putea creste in cateva luni

14 Jan, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Costurile creditelor in lei si ale celor in valuta ar putea creste peste cateva luni, insa competitia acerba va determina bancherii sa pastreze cat mai mult timp dobanzile actuale la imprumuturi, chiar cu pretul diminuarii marjelor de profit.
Bancherii tin cu dintii de dobanzile la credite, dar le-ar putea creste in cateva luni

Majorarea dobanzii cheie (bonificatia oferita de BNR depozitelor pe care bancile comerciale le fac la banca centrala) este de asteptat sa conduca in timp de cateva luni la aprecierea leului. Reactia bancilor ar putea fi aceea de majorare a bonificatiilor la depozite si mai apoi, pentru compensarea costurilor crescute, de marire a dobanzilor la credite la lei, considera analistii financiari.

„Decizia majorarii dobanzii de politica monetara se propaga la nivelul pietei bancare mai intai prin cresterea dobanzilor la depozitele in lei, intr-un rastimp de circa 3-6 luni. Pentru cresterea dobanzilor la creditele in lei vom mai avea de asteptat”, a spus Ciprian Dascalu, Trader Millennium Bank Romania.

La randul sau, Melania Hancila, analist al Bancii Comerciale Romane, considera ca efectele majorarii dobanzii de politica monetara nu se propaga imediat asupra dobanzilor la creditele in lei, ci mai probabil in termen de cateva luni, bancile incercand sa intarzie majorarea dobanzilor.

[quote= Melania Hancila, analist BCR]Unele banci ar putea decide sa amane majorarea dobanzilor la creditele in lei, cu pretul diminuarii marjelor de profit, preferand sa castige cota de piata[/quote]
Rozalia Pal, economist sef al UniCredit Tiriac Bank, sustine la randul sau ca este greu de precizat cand se va resimti efectul deciziei BNR. „In cazul fiecarei banci, decizia in privint costului creditelor va fi luata in functie de strategia fiecarei banci in parte”, sustine economistul sef al Unicredit.

Scumpirea creditului in lei ar putea induce in piata un efect de reorientare catre imprumuturile in valuta, spre care s-au indreptat si in trecut preferintele romanilor, din cauza diferentialului de dobanda dintre creditele in lei si cele in valuta.

Pal sustine insa ca romanii trebuie sa aiba in vedere si o crestere a costului finantarilor in valuta, fiind de asteptat ca sursele externe de creditare ale bancilor sa devina mai scumpe, ca urmare a cresterii riscului de tara.

Pe de alta parte, atrage atentia Pal, „Conteaza foarte mult la ce surse de finantare apeleaza bancile. Cele care se imprumuta de pe piata interna este de asteptat sa practice dobanzi mai mari la credite, cei care se finanteaza de la extern, in special de la bancile mama, ar putea practica niveluri de costuri mai scazute”.

Melania Hanila mizeaza la randul sau pe cresterea dobanzilor la ambele tipuri de credite. „Ne asteptam ca diferentialul de dobanda dintre creditele in lei si cele in valuta sa se mentina in 2008, deoarece este posibil sa creasca costul la ambele tipuri de finantare”, considera Melania Hancila.

Aceasta sustine ca atunci cand opteaza pentru credit clientii sa aiba in vedere riscul valutar, dar sa fie atenti si la perioada de acordare. „Astfel, pentru imprumuturile pe termen lung, in special la cele ipotecare/imobiliare, clientii ar putea lua in considerare si faptul ca Romania va trece la moneda unica europeana undeva in jurul anului 2014, conform estimarilor BNR”.

„Odata cu adoptarea monedei unice dispare riscul valutar deci s-ar putea imprumuta in valuta. In ceea ce priveste creditele pe termen mediu, clientii ar fi bine sa aiba in vedere si riscul valutar, putandu-se orinta spre creditele in moneda nationala”, a mai spus Hancila.

Riscul de curs va ameninta si in acest an costul creditelor in valuta. „Daca in 2007 am avut un curs mediu de 3,33 lei/euro, pentru 2008 am preconizat o valoare medie de 3,55”, a spus Pal.

Fata de cursul de deschidere din acest an, de 3,61, valoarea medie a leului in raport cu euro estimata de UniCredit este apropiata, asa incat, in conditiile in care nu vom avea de-a face cu fluctuatii valutare foarte mari, diferentele platite de romani la rate nu ar fi semnificative.

Credite ca in zona euro, de-abia in 2014

„Costul creditelor se va reduce pe masura ce economia Romaniei se va apropia de criteriile prevazute in tratatul de la Maastricht. Dupa ce inflatia anualizata se va stabiliza in jurul valorii de 3% si dinamica de expansiune a creditului neguvernamental va incetini spre ritmuri mai sustenabile, BNR se va simti mai confortabila si va relaxa politica monetara, inclusiv prin reducerea ratei rezervelor minime obligatorii”, a spus Melania Hancila.

Nivelul rezervelor minime obligatorii care, spun bancile comerciale, induc costuri suplimentare bancilor, costuri ce sunt transferate in cele din urma clientului, nu este de asteptat sa scada insa in acest an.

„Conditiile macroeconomice sunt mult mai rele decat cele de la inceputul lui 2007, BNR se afla mult in afara tintei de inflatie, iar daca ar reduce rezervele ar da un semnal de relaxare in piata, ceea ce nu ar fi de dorit”, a spus la randul sau Ciprian Dascalu.

„Recuperarea decalajului dintre costurile la creditele in valuta practicate in Romania comparativ cu tarile din zona euro (unde exista dobanzi la imprumuturi cu 1-2 puncte procentuale peste rata inflatiei, de 3,1% in 2007) se va realiza doar in preajma adoptarii monedei unice europene”, anticipeaza Hancila.

Acest decalaj ar putea sa se diminueze pe masura ce reglementarile referitoare la rezerva minima obligatorie ale Bancii Nationale se vor apropia de standardele stabilite de catre Banca Centrala Europeana.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate face gratuit
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate ...
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion pe toate planurile
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion ...
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă