„Discutiile merg spre extinderea valorii luate in calcul din garantia Fondului de Garantare pentru IMM-uri de la 50%, cum este in prezent, la 100%, astfel incat bancile nu vor mai fi obligate sa faca provizioane pentru creditele de pana in 60.000 de euro”, au declarat surse apropiate discutiilor, pentru Mediafax.
„Daca nu fac provizioane, probabil ca vor accepta o perioada de executare de 90 de zile de la aparitia restantei la creditul respectiv”, au mai spus sursele citate.
In discutii a fost analizata si posibilitatea asigurarii unei contragarantii din partea Ministerului Finantelor Publice, care sa intareasca siguranta privind capacitatea Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) de a acoperi garantiile executate.
In conditiile in care bancile vor avea, practic, provizioane zero la creditele ipotecare „Prima Casa” de pana in 60.000 de euro, nu vor avea costuri semnificative in cazul intarzierilor la plata, si vor fi chiar interesate sa sprijine clientul in a relua plata la zi a ratelor.
La discutiile de joi la care au participat premierul Emil Boc si reprezentantii bancilor s-a mai stabilit ca avansul de 5% din creditul contractat pentru achizitionarea primei locuinte va fi calculat doar la transa maxima de 60.000 euro garantata de stat, bancile avand posibilitatea sa ceara un avans mai mare pentru diferenta de suma, iar dobanda aferenta imprumutului va fi corelata cu evolutia Euribor.
La intalnire au mai participat Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.
In ceea ce priveste dobanda aferenta imprumutului, aceasta va fi corelata explicit cu evolutia Euribor (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara).
Normele de aplicare a acestor reguli vor fi stabilite saptamana viitoare, intr-o noua intalnire a reprezentantilor Ministerului Finantelor cu cei ai bancilor, au mai afirmat sursele citate.