Programul de 750 miliarde de euro al Uniunii Europene destinat sustinerii statelor din zona euro cu probleme financiare va expira in 2013, lasand un vid legislativ inainte de intrarea in vigoare a mecanismului permanent promovat de Merkel, relateaza Mediafax.
„Trebuie facute planuri pentru perioada de tranzitie. Fara raspunsuri convingatoare privind perioada de tranzitie, un nou mecanism de criza poate, in cel mai rau caz, sa aduca mai multe incertitudini decat predictibilitate”, se arata intr-un raport lunar al BDB.
Comentariile BDB scot in evidenta riscurile asociate planului lui Merkel, sustinut de tari precum Olanda, dar respins de lideri din state indatorate, intre care premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a avertizat ca discutiile referitoare la acest mecanism risca amplificarea presiunilor asupra natiunilor periferice din zona euro, precum Grecia si Irlanda.
„O procedura transparenta de tratare a crizelor datoriilor suverane in zona euro, care sa includa creditorii privati, este o problema sensibila in principiu. La urma urmelor, una din cauzele actualei crize a datoriilor suverane a fost ca riscul politicilor bugetare si macroeconomice incorecte nu a fost reflectat corect de spreadul obligatiunilor suverane”, se arata in raport.
Obligatiunile statelor cu datorii mari, precum Irlanda si Portugalia, s-au depreciat din 29 octombrie, dupa ce liderii UE au convenit analizarea propunerii lui Merkel.
Situatia bugetara a statelor puternic indatorate, emitente de noi obligatiuni, va trebui sa se imbunatateasca semnificativ din 2013 pentru ca vanzarile unor astfel de titluri sa decurga fara probleme, perspectiva care, in prezent, nu este prea realista, potrivit BDB.