- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Băncile aduc vești proaste pentru clienții lor. Accesul la credite va deveni din ce în ce mai dificil

27 Jun, 16:55 • Fundeanu Madalina
Avertisment pentru românii care vor să obțină un credit de la bănci. Se modifică legea!
Băncile aduc vești proaste pentru clienții lor. Accesul la credite va deveni din ce în ce mai dificil

Accesul la credite va deveni din ce în ce mai dificil, avertizează băncile. Parlamentul European și Consiliul au aprobat Regulamentul (UE) 2024/1623, prin care se va modifica Regulamentul (UE) nr. 575/2013. Prin această hotărâre se vor consolida cerințele legate de riscul de credit, riscul de ajustare a evaluării creditului, riscul operațional, riscul de piață și nivelul minim al producției, conform știripesurse.ro.

Avertisment pentru românii care vor să obțină un credit de la bănci

Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul față de standardele internaționale, asigurând simultan stabilitatea în sectorul bancar.

„UE adoptă reformele Basel III: Consolidarea rezilienței băncilor”, aşa cum informează Deloitte.

Modificările introduse prin Regulamentul (UE) 2024/1623 are în vedere aspecte esențiale ale gestionării riscurilor. Mai exact, este vorba despre cinci modificări, dintre care primele patru includ în numele modificării cuvântul „risc”.

Astfel, instituţiile bancare vor avea obligația din acest moment să implementeze măsuri de prudenţialitate bancare mult mai stricte.

Vestea proastă este că românii vor accesa mai greu împrumuturi bancare. O parte bună, în schimb, este că riscul sistemic generat de falimentul unei bănci şi, eventual, de contagiunea spre alte bănci, scade şi mai mult.

Este o decizie istorică care consolidează cerințele privind riscul de credit, riscul de ajustare a evaluării creditului, riscul operațional, riscul de piață și nivelul minim al producției.

Ai mai putea citi: Euro sare de 5 lei, dar inflația va scădea ușor. Previziunile specialiștilor pentru românii cu rate la bancă

credit bancar
credit bancar

„UE adoptă reformele Basel III: Consolidarea rezilienței băncilor”, informează Deloitte.

Noile măsuri adoptate de bănci:

  1. Cerințe privind riscul de credit. Regulamentul revizuit introduce standarde mai stricte pentru evaluarea acestui risc. Băncile sunt nevoite să își îmbunătățească modelele de risc și să asigure măsurarea exactă a expunerilor de credit. Noile reguli se concentrează pe sensibilitatea la risc, aliniindu-se principiilor Basel III.
  2. Riscul de ajustare a valorii creditului (CVA). Noul regulament include și riscul CVA, care rezultă din modificările calității creditului contrapărților. Acesta impune băncilor să includă riscul CVA în calculele de capital. Astfel, este asigurată o evaluare mai amplă a instrumentelor derivate și a altor instrumente financiare.
  3. Consolidarea riscului operațional. Riscul operațional, inclusiv riscul fraudelor cibernetice și continuitatea activității, primesc o atenție mult mai mare. Băncile sunt nevoite să își consolideze practicile de gestionare a riscurilor. Noul regulament încurajează controale interne solide, raportarea incidentelor și analiza scenariilor.
  4. Standarde privind riscul de piață. Cadrul actualizat privind riscul de piață se aliniază cu Basel III. Acesta se concentrează pe utilizarea modelelor valueat-risk (VaR) și a testelor de stres. Băncile vor trebui să evalueze riscul de piață pe diverse clase de active, inclusiv acțiuni, titluri cu venit fix și mărfuri.
  5. Implementarea pragului de ieșire. Pragul de ieșire limitează divergența dintre modelele interne și abordările standardizate. Va fi asigurat un nivel minim de adecvare a capitalului. Băncile vor calcula de acum cerințele de capital folosind atât modele interne, cât și metode standardizate, nivelul minim de ieșire prevenind variabilitatea excesivă.

Vezi și: Paradoxul prețurilor din UE. Deși prețurile medii ale alimentelor au scăzut, unele produse de bază s-au scumpit și cu 22%