Institutiile de credit din Romania nu au mai facut plasamante de valori asa mari din luna ianuarie 2007, cand au constituit depozite de 85,49 miliarde de lei. Ulterior, bancile au avut depozite lunare de maxim 10,13 miliarde de lei in 2008 si de cel mult 10,38 miliarde de lei anul trecut, scrie Mediafax.
La aceasta valoare a depozitelor, banca cerntrala a platit o dobanda de aproximativ 5 milioane de lei, echivaletul a 1,3 milioane euro.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat, vineri, ca banca centrala nu putea sa reduca rezervele minime la pasivele in lei la cea mai recenta sedita de politica monetara, intrucat exista deja un exces de lichiditate in piata.
„Excesul de lichiditate a aparut peste noapte in luna ianuarie, dupa ce luna decembrie arata deficite de lichiditate. Aceasta situatie s-a creat prin descarcarea pozitiilor lungi luate de-a lungul timpului. Asemenea miscari consideram ca pot sa fie surprinzatoare si nu putem sa le contracaram. Nu ne luam anagajamentul sa contracaram fiecare sentiment in piata”, a spus Isarescu.
Pe de alta parte, bancile nu au mai apelat in ianuarie la facilitatea de creditare, Lombard, pentru prima data dupa luna mai 2009.
Institutiile au imprumutat anul trecut 154,24 miliarde lei de la Banca Nationala a Romaniei prin facilitatea de creditare pe termen scurt, cu 73% mai mult decat suma contractata in 2008, in conditiile in care numai in luna decembrie au luat peste 24 miliarde de lei.
Totodata, bancile au realizat in 2009 depozite in valoare de 55,92 miliarde de lei, cu 15,6% mai multe decat in 2008. Institutiile de credit au constituit in 2008 depozite totale de 48,37 miliarde lei la banca centrala, de peste trei ori mai putine decat in 2007.
Facilitatile permanente (de creditare si de depozit) acordate institutiilor de credit de catre BNR sunt accesate la initiativa institutiilor de credit. Bancile pot obtine lichiditate pe termen foarte scurt (overnight) prin facilitatea marginala de credit si pot plasa la sfarsitul zilei resursele excedentare la banca centrala.
Dobanzile la facilitatile permanente sunt stabilite intr-un coridor simetric de 4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara, ceea ce inseamna pentru luna ianuarie 2009 o rata de 11,5% pe an la credite si de 3,5% pe an la depozite.