„Continuam sa fim sub media internationala in privinta capitalului de baza”, a declarat Andreas Ittner, director in banca centrala responsabil cu supravegherea bancilor, la prezentarea celor mai recente teste de stres efectuate de institutie, transmite Bloomberg, citata de Mediafax.
El a precizat ca necesarul de capital suplimentar din sectorul bancar austriac este determinat, partial, de noile reglementari.
Erste Group, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, a grupului UniCredit, sunt cele mai mari banci evaluate prin testele de stres.
In cazul celui mai pesimist scenariu, care presupune o a doua recesiune mondiala, raportul Tier 1 al celor mai mari sase banci ar scadea in medie la 7,7% la sfarsitul anului 2012, de la 9,6% in prezent.
Ittner a refuzat sa prezinte rezultate individuale ale testelor de stres si a aratat ca nu a definit un nivel minim pentru promovarea testelor de catre banci.
Liderii statelor din G20 au aprobat in noiembrie noile reguli redactate de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancara, care vor majora de peste trei ori nivelul capitalului necesar, pentru protejarea fata de pierderi.
Bancile vor fi obligate sa aiba un raport Tier 1, care masoara soliditatea financiara, de minim 6%, potrivit acestor reguli.
Testele de stres nu au aplicat regulile Basel III, potrivit carora o parte din capitalul bancilor austriece ar fi fost descalificat.
Aceste teste au tinut cont si de ajutoare de stat in valoare de 5,9 miliarde de euro acordate bancilor austriece si care trebuie rambursate.
Pentru a respecta prevederile Basel III si a rambursa fondurile de stat, bancile austriece trebuie sa obtina fonduri de 10 miliarde de euro, conform estimarilor bancilor centrale de la inceputul acestei luni.
Potrivit bancii centrale, bancile austriece ar putea fi nevoite sa raporteze revizuiri in scadere ale activelor de 6,5 miliarde de euro, dupa alte 22 de miliarde de euro in timpul crizei financiare. Estimarile sunt pentru un scenariu de baza si ar fi mai ridicate in cazul unui scenariu de stres, a declarat Philip Reading, seful departamentului de supraveghere din banca centrala.
Bancile austriece sunt cele mai mari institutii de credit din Europa de Est, iar profiturile le-au fost erodate de imprumuturile neperformante din regiune.
In Romania, mai mult de unu din patru imprumuturi au termenele de plata depasite, iar in Ucraina 40% din credite sunt neperformante, potrivit bancii centrale.
„Testele au aratat ca rezistenta sistemului bancar austriac la o posibila noua criza mondiala este intacta”, se arata in comunicatul bancii centrale.
Reading a adaugat totusi ca situatia difera la nivelul regiunii.
Banca acorda cea mai mare atentie Ungariei, Romaniei si Croatiei, unde expunerile bancilor austriece sunt mari, solvabilitatea este scazuta, iar cresterea lenta.
In zona euro, expunerea Austriei este echivalenta cu 5% din PIB, mai putin de jumatate fata de cea din Germania sau Franta, unde rata este de circa 13%.
Erste Group, Raiffeisen Bank International si UniCredit sunt prezente si pe piata din Romania.