Unele banci au reintrat astfel in lupta pentru lichiditatile romanilor, asa cum s-a intamplat dupa declansarea crizei. Ritmul de crestere din prezent este insa mult mai lent decat atunci.
[img=957][/img]
Astfel, daca in luna iulie, bancile ofereau pentru depozitele la 3 luni in lei dobanzi de pana la 8% pe an, in prezent dobanzile urca pana la 8,5%, potrivit site-ului Conso.ro.
[img=956][/img]
Cele mai semnificative majorari s-au observat la dobanzile economiilor in euro. Acestea au crescut la scadentele pentru 3 luni de la 4%, in iulie, la 4,25%, in prezent. La economiile cu scadenta pe 6 luni, dobanzile maxime au ramas la 4% in intervalul iulie-octombrie. Noutatea este ca in ultimul timp mai multe banci si-au urcat dobanzile pana la acest nivel, conform Conso.ro.
Potrivit datelor BNR, dobanzile din sistemul bancar au crescut in august pana la 3,13% fata de 3,07% in iulie.
Majorarile de dobanzi au avut loc in special la depozitele pe termen scurt, iar o posibila explicatie a acestei optiuni ar fi ca ca ele se asteapta ca dobanzile la economii sa scada in viitorul apropiat.
Bancile cele mai avide de lichiditate in lei sunt Millennium, Carpatica, BCR, precum si bancile grecesti, ATE Bank, Piraeus Bank si Emporiki Bank.
In topul bancilor care ofera cele mai mari dobanzi la economiile in euro se afla Carpatica, Bank of Cyprus, ATE Bank, MKB Romexterra si Intesa Sanpaolo.
Dobanzile de 8% si 8,5% pe an, oferite de banci pentru depozitele in lei, pot parea suprinzatoare, in conditiile in care cealalta sursa de finantare a bancilor, piata interbancara, ofera lichiditati la costuri mult mai mici.
„Daca ne uitam atent insa, vedem ca dobanzile interbancare sunt mici, in special pentru scadentele mici, de pana la 3 luni. Pentru maturitatile mai mari, dobanzile sunt similare celor oferite de banci la depozite”, a spus Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.
Astfel, dobanzile de pe piata interbancara pentru imprumuturile la scadente de 3 si 6 luni erau marti de 6,7%, respectiv 7,2% pe an. Chiar daca ofera clientilor retail dobanzi de 8% pentru economiile in lei, multe dintre banci percep acestora comision la retragerea de numerar sau un comision de administrare a contului curent, diminuand astfel castigul pe care il furnizeaza debitorului.
Pe de alta parte, bancile incearca sa acopere prin majorarile de dobanzi si rata inflatiei, care a crescut considerabil dupa majorarea TVA de la 19 la 24%. Estimarile analistilor indica o inflatie de 8-8,5% pentru finele anului.
Concomitent cu cresterea usoara a dobanzilor la depozitele noi, bancile au marit insa si dobanzile creditelor nou acordate, potrivit ultimelor statistici ale bancii centrale. In august, costurile pentru creditele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut pana la 12,44% (fata de 12,11% in iunie). In acelasi interval dobanzile creditelor in euro au scazut usor, de la 7,31% in iulie, pana la 7,21%. Cu toate acestea, dobanzile la credite in euro crescusera in iulie cu circa 1,5 puncte procentuale fata de iunie.
Vlad Muscalu de la ING sustine ca majorarea dobanzilor la credite poate fi explicata prin cresterea costurilor de refinantare ale bancilor, in conditiile in care aversiunea fata de risc a investitorilor s-a amplificat.