Conform acestuia, profitul brut realizat de EximBank in 2011 s-a ridicat la 69,6% milioane de lei, mai mare cu 109% fata de profitul planificat. De asemenea, la finele anului trecut, activele bancii erau de 4,2 miliarde de lei, cu 43% mai mari fata de anul 2008.
Expunerea totala a bancii (finantari, garantii si asigurari) a urcat la finele anului 2011 la 2,9 miliarde de lei, de peste 3 ori mai mare fata de nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2008. Aceasta evolutie a fost sustinuta in preciat de avansul volumului garantiilor.
„Angajamentele de garantare ale bancii s-au majorat de 11 ori in ultimii patru ani, de la 180 de milioane de lei in 2008 la peste 2 miliarde de lei in 2011”, a precizat luni seara Ionut Costea, in cadrul evenimentului care a marcat aniversarea a 20 de ani de activitate a bancii.
EximBank a fost infiintata in anul 1992 ca societate comerciala pe actiuni, avand ca actionar majoritar statul roman.
„Evolutia pozitiva a bancii este cu atat mai notabila, cu cat, in ultimii ani, a fost evident faptul ca bancile straine si-au reconsiderat expunerea in economia romaneasca. Este important de punctat faptul ca aceasta crestere s-a realizat in contextul unei restructurari importante a activitatii, al scaderii timpilor de analiza precum si al extinderii ofertei de produse”, a spus Ionut Costea.
El a adaugat ca in prezent banca detine 9 sucursale, 3 agentii, 348 de angajati si are un capital de 800 de milioane de lei si un portofoliu care cuprinde 40 de produse destinate exclusiv companiilor.
Potrivit lui Costea, EximBank are parteneriate cu 32 de banci pentru ca societatile sa beneficieze de garantii cand iau credite de la aceste institutii.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, prezent la eveniment, a declarat ca EximBank are un rol important in [b]sustinerea exporturilor[/b], care ajuta la cresterea economica.
„In toata lumea se cauta solutii de sustinere a cresterii economice. In tari care au piete limitate, cum este si Romani, exporturile sunt foarte importante in acest sens”, a spus Isarescu.
De asemenea, Liviu Voinea, secretar de stat la Ministerul Finantelor, a subliniat ca in Europa [b]cele mai rezistente banci pe perioada crizei[/b] au fost cele de stat, care au si crescut creditarea. El a dat ca exemplu Polonia, care a facut cel mai bine fata crizei si care are cea mai mare pondere a capitalului de stat in banci.
„Bancile de stat reduc dependenta de finantare externa, mai ales in vrenuri turlburi”, a spus Voinea.
El a mai subliniat ca EximBank, chiar daca este o banca mica dupa active, se afla in top 10 dupa profit. „Este o institutie care nu pune probleme sistemului bancar”.
Totodata, Petru Rares, fost presedinte al Eximbank, a atras atentia ca Romania trece printr-o perioada complexa si ca sprijinul acordat [b]exporturilor reprezinta un antidot pentru criza[/b].
„Iesirea din situatia complexa in care ne aflam nu va putea fi posibila fara cresterea exporturilor”, a subliniat Petru Rares.
Si [b]CEC Bank[/b], controlata tot de statul roman, a realizat in 2011 un profit net de 67,4 milioane de lei, in urcare cu 26,6% fata de 2010. Profitul a fost obtinut in conditiile unui avans al creditelor cu 7,3%, pana la 10,3 miliarde de lei. Activele au crescut cu 14,3%, pana la 24,8 miliarde de lei.