Masurile de austeritate la care au fost nevoite sa recurga autoritatile de la Atena vor eroda profitabilitatea bancilor, provocand o instabilitate financiara care se va propaga in alte regiuni ale Balcanilor, considera analistii Fitch si Capital Economics.
Bancile elene, printre care National Bank of Greece si Alpha Bank, detin aproape o treime din institutiile de credit bulgare, subliniaza analistii.
„Cel mai probabil canal de contagiune dinspre Grecia spre Europa de Sud-Est este reprezentat de subsidiarele bancilor elene. Orice presiune de finantare sau lichiditate la nivelul grupului parinte ar putea afecta comportamentul subsidiarelor”, a declarat Mark Young, seful diviziei Fitch pentru institutiile de credit din economiile emergente.
Criza datoriilor din Grecia a avut efecte negative asupra bancilor elene. Astfel, Fitch a retrogradat ratingurile a patru creditori eleni, dupa inrautatirea calificativului suveran al Greciei. In plus, Standard & Poor’s si Moody’s Investors Service au indicat ca ar putea lua decizii asemanatoare.
Reducerea ratingurilor inseamna ca bancile mama pot face economii pentru piata de origine, insa nu vor reusi sa rezolve problemele legate de datoriile subsidiarelor.
„Estimam ca vor aparea mai tarziu in acest an presiuni legate de finantarea subsidiarelor. Chiar daca grupurile elene tin deschise fluxurile de capital pe termen scurt, riscul major este ca recesiunea le-ar putea forta sa-si reduca expunerea in Europa emergenta”, a afirmat analistul Capital Economics Neil Shearing.
Dificultatile bancilor elene s-ar putea accentua, in conditiile in care Banca Centrala Europeana se pregateste sa retraga masurile extraordinare prin care a sprijinit cu lichiditati piata interbancara in timpul crizei financiare.
O eventuala inrautatire a situatiei economice din Grecia va afecta direct Bulgaria, avand in vedere ca circa 10% din exporturile bulgare se indreapta spre piata greceasca.
Ministerul bulgar de Finante a anuntat saptamana trecuta ca a renuntat la contractul cu Fitch Ratings in februarie.