In opinia lui Horatiu Cocheci, manager in cadrul departamentului de consultanta al PwC, cel care a prezentat studiul, angajatii bancilor locale sunt mai putin productivi deoarece sunt lipsiti de motivatie, iar pregatirea lor este insuficienta.
„Climatul de munca de la noi este lipsit de ‘sare si piper’. Ca dovada, in 2008, fluctuatia de personal era de 19,2% in sistemul bancar din Romania si de doar 12% in Europa”, a spus Horatiu Cocheci, manager in cadrul departamentului de consultanta al PwC.
Pe de alta parte, angajatii locali sunt mai putin productivi decat media europeana deoarece, desi „inghit” aceleasi sume pentru pregatire, orele de training de care beneficiaza un salariat roman reprezinta doar 14% din media europeana. „Bancile locale platesc la fel de mult pentru traininguri ca in Europa, deoarece furnizorii de training de la noi sunt putini si destul de scumpi”, a explicat Cocheci.
Ce se poate face pentru a acoperi decalajul de pregatire, mai ales ca resursele financiare de care dispun bancile au fost afectate major de criza? Managerii din HR sunt de parere ca bancile ar trebui sa devina mai exigente cu serviciile de traininguri si sa treaca la motivarea angajatilor productivi.
„Daca inainte de criza am facut formare de masa si cei care trebuiau sa ocupe posturile noi erau pregatiti rapid si aruncati in business, din 2009 am trecut la o abordare calitativa”, sustine Adela Jansen, director executiv pe Resurse Umane din BRD Societe Generale.
Bancile isi schimba cu intarziere politica de HR
Ruxandra Stoian, liderul grupului de consultanta in resurse umane din PwC, crede ca bancile care nu au facut in 2009 decat sa replice modelul de business din 2008 in materie de resurse umane, vor schimba in 2010 strategia, incercand sa fie mai eficiente pe ansamblu.
Astfel, potrivit datelor PwC, in 2009 bancile au continuat sa motiveze in mod egal toti angajatii. 60% din banci au oferit majorari generale de salarii, media cresterilor fiind de 5,3%. Veniturile variabile (bonusuri pentru vanzari si pentru performanta) oferite angajatilor au scazut usor, in timp ce primele fixe, de Paste, Craciun si al treisprezecelea salariu s-au mentinut aproximativ la acelasi nivel.
„Bonusurile fixe au fost mentinute aproximativ la acelasi nivel din 2008. 50% din institutiile participante la sondajul PwC au acordat aceste stimulente si in 2009, aplicand eventual usoare scaderi”, a spus Stoian, care considera ca bancile au luat aceasta decizie in special pentru ca bonusurile erau deja negociate cu sindicatele.
Stoian crede insa ca in 2010 nu vom mai vedea cresteri generalizate de salarii, ci o abordare diferentiata, majorarile urmand sa se acorde doar pentru anumite pozitii.
„Sunt oameni eficienti in banci care in 2009 au stat si au rabdat. O parte din ei trebuie stimulati, in timp ce altii poate ca nu trebuie sa apartina organizatiei respective”, a spus Stoian. Eficienta salariatilor va fi totodata monitorizata intensiv. „Nivelul de raportare din sistemul bancar cred ca se va intensifica”, este de parere Stoian.
Horatiu Cocheci sustine la randul sau ca sistemul de resurse umane ar trebui sa se schimbe, pentru a se eficientiza, eventual urmand modelul de business american, care este unul mult mai realist. „Cand in SUA se anunta ca o banca a suferit pierderi importante, a doua zi vedeai angajatii disponibilizati parasind institutia”. In Europa, in schimb, la scaderi de 30% ale business-ului am vazut doar diminuari cu cel mult 1% in randul personalului, a spus Cocheci.